АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛЕДНА ТОЧКА

Гледна точка
13.01.2020 / 15:17

ПОДРОБНО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА ОКОЛО ИРАН

Мислех да си взема малък отпуск, за да използвам коледните празници за работа над книгата си, която пиша в момента. Тъй като обикновено по празниците не се случва нищо особено важно и мога спокойно да поработя. Но тези вашингтонски дебили решиха, че са им малко войните, които водят, и решиха да започнат още една. Нямам цензурни думи за коментар, а само емоции. И всичко това на фона на многобройните туитове на Тръмп срещу Обама, където той пишеше: „Сега ще видите, че Обама ще се опита да започне нова война в Иран, за да го преизберат“. На тази тема той има написани един куп със сходно съдържание.

Знам как се казва този рижия президент. Името му е Обама. Всеки нов президент, който идва в Белия дом, към края на първия си мандат се превръща в Обама. Но най-страшното е, че в САЩ почти никой не се замисля върху възможните последствия от извършеното престъпление. В мейнстриймните медии се обсъжда всичко друго, но не и възможното развитие на дадено събитие. В медиите казват: „Загиналият генерал беше лош“ или „Нашето разузнаване каза, че той подготвял убийството на американски войници“. Нима не виждате, че това разузнаване лъже американците в интерес на истаблишмънта, при това лъже редовно, нагло и тъпо. Това показа нагледно и „Рашагейт“, когато в доклада на директора на ФБР (вече бивш) Джеймс Коми, секретният съд FISA намери 17 случая на фалшифицирани данни.

Ще ви представя една извадка от двудневния ми мониторинг на това, което пишат и говорят в САЩ, по темата Иран. Основните разсъждения са как убийството на Солеймани ще повлияе на изборите, как ще реагират фондовите пазари и т. н. Пълна липса на адекватност. Ще цитирам няколко откъса от публикации в една от най-големите американски медии, „Блумбърг“, за илюстрация:

Всеки отговор, който предизвика война ще доведе до огромни щети за Ислямската република Иран. Дори ако това ще струва повече американска кръв и пари, отколкото президентът Тръмп си представя, последствията за иранската нация ще бъдат няколко пъти по тежки.

Плашат ги. Съмнявам се, че подобни заплахи ще им подействат. Иранците вече напълно са обръгнали на заплахи. В продължение на почти 40 години, те непрекъснато воюват с различна степен на интензивност. А през това време в Иран израснаха две поколения в години на война. И още от „Блумбърг“:

Ако режимът е движен от идеологията и емоциите, то тогава ще изпълни заплахата на Хаменей и ще даде твърд отговор на американците. Това обаче ще струва много скъпо на Иран и на целия регион. Но ако той е рационален, какъвто би следвало да бъде по време на криза, то тогава ще използва възможността да направи дълга пауза в ескалацията на конфликта със САЩ и ще потърси друга стратегия, която да не доведе всички до разрушителен конфликт.

В този текст трябва да бъдат разменени местата на Иран и САЩ, защото именно Вашингтон е този, който действа на базата на идеологията за собственото си превъзходство, и реагира емоционално, на нивото на петгодишно дете, на което са му отнели лопатка, с която рови в пясъка. Върхът на коментарите пак държи „Блумбърг“, където пише:

Разумният избор за Иран би бил да възприеме думите на държавния секретар Майк Помпео, че САЩ търсят деескалация, и в тази връзка да ограничи своя отговор само до отправените вече гръмки заплахи.

Интересно! САЩ търсят деескалация? Хайде, нека тогава иранците да убият шефа на Пентагона Марк Еспер и също да заявят „Ние искаме мир“. Кой ще повярва на такава глупост? Разбирам, че във Вашингтон експертите по Иран са мошеници от типа на Браян Хук от „Групата за изучаване на Иран“, какъвто е и експертът по Русия, известният негодник Ариел Коен. Но въпреки това, би трябвало да има останали и някакви хора с малко повече разум. След убийството на генерал Солеймани на джамията Джамкаран в свещения шиитски град Кум в Иран беше издигнато червеното знаме на отмъщението. И то няма да бъде спуснато, докато не бъде отмъстено. За каква деескалация бълнуват тогава тези безумци? Не е възможно да убиеш третия по значимост и втория по авторитет човек в страната и да заявиш „Ние искаме мир“. Илюстрация за това са и няколко съобщения на иранската телевизия, където дикторът казва:

Ние не искаме да правим войни, никого не предизвикваме, но САЩ организираха в Иран митинги и протести и сами са виновни за смъртта на своите граждани. Ние бяхме за мир, но Америка иска война. Щом иска, тогава ще ѝ я дадем! САЩ винаги търсят причина, за да нарушат нечий суверенитет, а ако не намерят, сами си създават такава. Спомнете си в колко войни е участвал Иран през последните десет години и в колко са участвали САЩ.

Президентът на Иран Рохани, за когото не може да се каже, че е „ястреб“ заявява:

Нека врагът да знае, че удари ли един път, ще бъде ударен десет пъти.

Главнокомандващият армията на Иран заяви:

Врагът трябва да знае, че тръгне ли да воюва на наша земя, трябва преди това да подготви ковчези за своите войници.

Шефът на Комитета за сигурност на Иран, Хусейн Салами, заявява по повод смъртта на Солеймани:

За мъченическата смърт на генерал Касем Солеймани ще последва стратегическо възмездие, което без съмнение ще сложи край на американското присъствие в региона.

Приличат ли ви тези изказвания на подготовка на общественото мнение за деескалация? Ако иранците не отговорят подобаващо, те ще се превърнат във французи: Вуле ву куше авек муа, Рохани? Но те явно нямат намерение да стават французи, затова нанесоха три ракетни удара по Багдад. Един до американското посолство, друг в жилищния квартал Ал Джадрия и трети по разположената на север от столицата военна база на американците „Балад“. Нещо ми подсказва, че това беше само настройка на мерника. И друго, което е важно, мнозинството иракчани са на страната на Иран. Правителството на Ирак обяви тридневен траур и заяви, че „Ирак ще се справи със защитата на страната и без силите на американската коалиция“, което в превод от дипломатически на народен език, означава: „Вървете на майната си“.

На свой ред, американските социалисти излъчиха посланието: „Тръмп уби враг #1 на "Ислямска държава" в Иран. Що за ебавка?". Нещо повече, Солеймани и неговият иракски колега, който също беше убит при американския удар, оглавяваха шиитската милиция, която призова да бъде спрян започналия преди няколко дни щурм на американското посолство в Багдад. Тоест, САЩ убиха тези, които спасиха посолството им от унищожаване, както стана преди няколко години в Либия. Израел три пъти, два пъти по времето на Буш-младши и един път при Обама, поиска разрешение от Вашингтон за ликвидацията на Солеймани, но и трите пъти му бе отказано. Даже нещо повече. Има снимки, доказващи, че Солеймани се е срещал с американски военни и активно е сътрудничел с тях, както против "Ислямска държава", така и против талибаните в Афганистан. Тоест, US Army уби не „терорист №1“, а свой фактически съюзник, макар и ситуативен. Това повтаря за пореден път ситуацията със Саддам Хюсейн и Осама бин Ладен, които дълги години също бяха съюзници на САЩ, а след това бяха предадени и убити от тях.

Според етническия евреин Макс Блументал, който едва ли би могъл да бъде обвинен в антисемитизъм, решението на Тръмп е било взето под силния натиск на мощно лоби, представляващо интересите лично на Нетаняху, Саудитска Арабия и ОАЕ. Неоконите, от които има достатъчно в администрацията на Тръмп, подготвяха война с Иран в рамките на стратегията „Новото американско столетие“ още по времето на президента Клинтън. И макар, че Тръмп отстрани Болтън, той не беше единственият ястрелб-неокон в администрацията му. Генералът (днес вече в оставка) Уесли Кларк още на 2 март 2007 г., когато оглавяваше американската военна групировка в Европа, обясни директно в ефир плановете на висшето ръководство на САЩ за атаки върху Ирак, Сирия, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и завърши с Иран. Както виждаме, мнозинството от тези атаки вече се осъществиха. Иронията е в това, че за победата на Тръмп на изборите, това убийство и ескалацията на конфликта въобще не му бяха необходими. А сега му предстои да решава огромни проблеми.

„Ройтерс“ съобщава, че в редица градове на САЩ, включително Ню Йорк и Чикаго, вече започнаха антивоенни протести. И активистите от женското антивоенно движение Code Pink заявиха, че планират да увеличат протестните си акции. Един от лидерите на това движение, 82-годишната Джейн Фонда, заяви на митинг: „Младите хора са длъжни да знаят, че всички съвременни войни стават заради нефта. Ние не може повече да погубваме живота си, да убиваме хора и да унищожаваме природата заради нефта“. Трябваше ли му това на Тръмп? И как си мисли, че ще бъде преизбран, когато започнат да се връщат ковчезите с американски войници, а може би и с дипломати от Близкия изток?

Моят американски колега Брендън Смит писа вчера:

За да можеш да предскажеш времето на упадък на народите или империите, трябва знаеш целите на елита, който управлява институциите. Ние може да получим някаква представа за това от публичните изявления на глобалистките организации от типа на МВФ или ООН. И двете организации анонсираха 2030 г. като целева дата за завършване на глобализацията и постигане на устойчивост. Това означава, че елитът има на разположение само около десет години, за да успее да създаде криза и след това да я „реши“ с помощта на глобализацията. Десет години са относително неголям период и ако глобалните елити искат да обвинят консерваторите за следващия крах на планетата, те трябва да предизвикат съвсем скоро криза.

Засега виждаме, че ръководството на САЩ тласка стремително света към нова световна война. И походът на Тръмп окончателно се превърна в амбулантна търговия, след като той каза:

Нека това да послужи за предупреждение, че ако Иран нанесе удар по американци или американско имущество, ние държим на прицел 52 ирански позиции (като реминисценция с 52-та американски заложници взети от Иран преди много години), и някои от тях са много значими за Иран и иранската култура. Тези цели, както и самият Иран, ще бъдат подложени на бърз и мощен удар. САЩ не желае да получава повече никакви заплахи.

Нека да напомним, че глава IX, чл. 8 от Римския устав на Международния наказателен съд гласи:

Умишленото нанасяне на удари по здания, предназначени за целите на религията, образованието, изкуството, науката или благотворителността, историческите паметници, болниците и пунктовете за концентрация на болни и ранени, при условие, че те не са военни цели, представляват военни престъпления.

Но публичното обявяване на намерения да извършиш военно престъпление, е така демократично…

Автор: Александър Роджърс, politicus.ru

Превод от руски: Никола Стефанов

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/podrobno-za-eskalaciyata-okolo-iran

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев