АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕШЕВ: УБИЕЦЪТ ОТ ГАЛИЧЕ Е С ПРОФИЛ НА СОЦИОПАТ

Иван Гешев
13.01.2020 / 13:18

"Изключително брутално престъпление. Начинът на извършване и всичко останало говорят за профил на социопат". С тези думи главният прокурор Иван Гешев характеризира задържаното непълнолетно момче за жестокото убийство в село Галиче, извършено на 11 януари.

Заради тежкото престъпление обвинител номер едно, заедно с вътрешния министър Младен Маринов и главния секретар на МВР Ивайло Иванов пристигнаха във Враца, където заедно с окръжния прокурор Десислав Начков дадоха повече подробности около случая.

В областния град главният прокурор обяви, че прокуратурата и МВР ще започнат да правят съвместни анализа на всички лица, които са с две или повече „висящи дела“, както и дали те спазват постановените им съда мерки за неотклонение.

„Това е зверство“, заяви Гешев, който направи аналогия на този случай с двете убийства, случили се в Русе и Сливенското село Сотиря. Той призова за повече взаимодействие между институциите, в която по-активно да се включат и представителите на местната власт, които при всяко съмнение в поведението на някой човек да уведомяват право-охранителните органи. „Не може на всеки един гражданин да му бъде назначен специален надзорник, който да го следи в реално време“, отбеляза главният прокурор.

Задържаният за убийството е 17-годишен, а жертвата му на 18. Той е криминално проявен, като дори през 2016 осъждан за лека телесна повреда над полицай от Бяла Слатина, извършена за хулигански подбуди. На него вече му е повдигнато работно обвинение, което може да бъде изменено в хода на разследването.

Пълни подробности около хода на разследването даде окръжният прокурор на Враца Десислав Начков. Той поясни, че до този момент са направени два огледа – на трупа на момичето и на местопрестъплението. Претърсена са и две къщи – на бабата на момчето, където не е открито нищо, както и дома, в който той е живял и в който разследващите са се натъкнали на дрехите и обувките му.

На местопрестъплението пък криминалистите намерили следи от стъпки и дактилоскопски следи, а при огледа на трупа открили следи от семенна течност, принадлежаща на обвиняемия.

Пострадалата била нападната в дома си, където нападателят проникнал. Първо я ударил по главата с тежък предмет, а след това започнал да я души на леглото. Според разследващите след това той я е намушкал с нож в областта на шията. Заключението на съдебните медици е, че смъртта е настъпила от кръвозагуба, а не от задушаване. Освен това той откраднал и портфейла ѝ, в който имало около 250 лева. Той взел само парите него и го изхвърлил в кладенец в двора на къщата му. На сутринта дори си купил от магазина в селото нови маратонки, ръкавици и тонколона, а след това и таблет от Бяла Слатина.

Същата вечер при заподозрения е пренощувал негов братовчед, който обяснил пред разследващите, че не е видял нищо подозрително, освен мръсните му дрехи.

Тъй като към момента е непълнолетен, ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години, вместо предвидените за това престъпление наказания „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без право на замяна“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев