АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ УЧАСТВА КАТО ПАРТНЬОР В СЪЗДАВАНЕТО НА НОВ РЕГИОНАЛЕН ИНОВАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

Сесия
09.01.2020 / 13:39

С 37 гласа „за“ общинските съветници гласуваха на днешната извънредна сесия на местния парламент Община Сливен да участва в създаване на сдружение, заедно с Факултет „Техника и технологии“- Ямбол към Тракийски университет - Стара Загора, специалисти и преподаватели от Факултет и Колеж Сливен към ТУ - София и местни компании.

По думите на кмета Стефан Радев става въпрос за иновационен център, свързан с безопасността на движението, анализ на пътно-транспортни произшествия и обучение на водачи на МПС-Сливен.

Целта е Общината да кандидатства с проектно предложение по Процедура на подбор на проекти „Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове (РИЦ)“.

„Идеята на тази мярка, по която ще кандидатстваме, е финансирането на общо сътрудничество между бизнеса, висшите учебни заведения и публичната власт, в лицето на общините или държавата, което е добра перспектива“, коментира кметът.

По процедурата ще бъдат подкрепяни съвместни проекти, инициирани от няколко предприятия, включително и микро и малки предприятия, с висок иновативен потенциал в сътрудничество с научноизследователски организации, с насоченост към създаването на научноизследователски и иновативен капацитет, за подпомагане и развитие на местната икономика.

„Програмата е нова и тепърва предстои да проследим функционирането на тези центрове, но смятам, че е обществено полезно е да подкрепим инициативи, в които се включват в общо партньорство висши учебни заведения и местни компании“, заяви кметът Радев. Той припомни, че Община Сливен вече участва в едно сдружение, заедно с филиала в Сливен на Технически университет-София, болница „Хаджи Димитър“ и още няколко организации за създаване на иновационен център в областта на медицината.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев