АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПЕЦПРОКУРАТУРАТА ВЛЕЗЕ В МОСВ ЗАРАДИ ВОДАТА И БОКЛУКА, РАЗПИТВАТ 30 ДУШИ

Иван Гешев
09.01.2020 / 12:00

Заради водната криза в Перник Спецпрокуратурата заедно с МВР, ДАНС и КПКОНПИ влязоха за претърсвания и разпити в екоминистерството, след като по-рано днес изненадаха областната управа на Перник. На място в града отиде лично главният прокурор Иван Гешев.

Акцията е във връзка с разследването защо няма вода в язовир "Студена", а в екоминистерството успоредно с това се разследва и вносът на боклук в Италия, потвърди пред медиите в града главният прокурор.

"На територията на град Перник и в София се провеждат действия по досъдебно производство, свързано с разследване на престъпления, касаещи водната криза в Перник. Делото е под наблюдение на Спецпрокуратурата", каза той. Следователи от спецпрокуратурата разследват и в МОСВ. "В момента, освен действия, претърсвания и разпити на свидетели в областната управа на Перник, се провеждат и такива в сградата на Министерството на околната среда и водите", каза Гешев.

"Едновременно с това в МОСВ се извършва проверка и с участието на ДАНС и МВР във връзка с проверка, касаеща различните разрешителни режими за боклука, внесен основно от Италия на територията на България. Това дали има задържани за 24 часа и привлечени като обвиняеми, ще стане ясно до края на деня. В рамките на деня ще стане ясно дали ще има обвинения и на кои лица", уточни Гешев. Той е останал потресен от хуманитарната криза в града и призна, че от престоя си в Съдебната палата е видял чисто на битово ниво за какво иде реч.

"Тая трагедия с водата, това е битовизъм, но видях как са нещата в сградата на прокуратурата. Положението е трагично, тук живеят хора с малки деца, възрастни хора", възмути се главният прокурор.

"Прокуратурата осъзнава, че това е сериозен проблем за гражданите на този град и ние ще поемем своята отговорност. Всяка държавна структура трябва да поеме своята отговорност. Виждам, че някои я поемат", добави Иван Гешев, като похвали кмета на града Станислав Владимиров, с когото се срещна по-рано днес. Гешев припомни, че това е продължение на разговора им, още когато главен прокурор беше Сотир Цацаров, а Гешев - негов заместник и се видяха с градоначалника на Перник в столицата. "Виждам, че много се старае да решава проблемите на своя град и ми прави изключително добро впечатление, без да го познавам", коментира Гешев по адрес на Владимиров.

Попитан дали премиерът Бойко Борисов е уведомен за акцията на спецпрокуратурата, Гешев каза, че вероятно министър-председателят е информиран, тъй като в операцията участват МВР и ДАНС. "Аз не съм уведомявал премиера, защото не ми е работа да го правя, но работим заедно с МВР, които много съдействат, и ДАНС, и много им благодаря, така че той е уведомен сигурно. Такива действия няма как да се проведат самостоятелно", поясни обвинител номер едно.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев