АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: НЕОБХОДИМ Е МИРЕН ИЗХОД ОТ СИТУАЦИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Президентът Румен Радев
09.01.2020 / 13:45

Избягване на всякакви действия, водещи към ескалация, провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства, както и запазване на постигнатите договорености по Ядреното споразумение с Иран.

Ескалация на кризата може да застраши мира не само в регионален, но и в глобален мащаб, смятат участниците в КСНС.

Около това становище са се обединили участниците в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), който се проведе днес при президента Румен Радев. Държавният глава свика първите мъже в държавата, за да обсъдят ситуацията в Близкия изток, заради напрежението между САЩ и Иран, както и възможните заплахи, потенциално произтичащи за нашата страна.

„В рамките на заседанието бе подчертано, че в съвременния глобализиран и взаимосвързан свят, всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб. КСНС изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържането от употреба на сила“, заяви Радев след заседанието.

Той уточни, че участниците са се обединили около позицията, че ескалация на кризата може да застраши мира не само в регионален, но и в глобален мащаб.

Във връзка с обстановката в Близкия изток, КСНС отправя и 5 препоръки.

1. Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда за сигурност, с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства.

2. Службите за сигурност да осъществяват непрестанен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност.

3. Министерство на външните работи да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоната на напрежение.

4. Министерство на отбраната да предприеме необходимите мерки за сигурността на българските военнослужещи, участващи в операции зад граница.

5. При промяна на обстановката, да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

„Благодаря на участниците в КСНС днес за оперативната работа“, подчерта още държавният глава.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев