АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ СА ОТКАЗАЛИ ВИЗА НА ИРАНСКИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ЗА СРЕЩА В ООН

Мохамад Джавад Зариф
07.01.2020 / 08:07

Съединените щати са отказали виза на външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф, който трябваше да присъства на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк в четвъртък. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на представител на американските власти, пожелал анонимност.

Междувременно постоянният представител на Китай в световната организация призова Съединените щати да не засилват напрежението в Близкия изток, като използват отново сила след удара в Ирак, при който бе убит високопоставен ирански генерал, предаде Ройтерс.

Чжан Цзюн призова заинтересованите страни да проявят сдържаност в региона и да уважават независимостта и суверенитета на Ирак.

Русия и Китай блокираха приемането на изявление на Съвета за сигурност за осъждане на атаките срещу американското посолство в Ирак, тъй като в него не е взет предвид ударът по летището в Багдад, при който бе убит генерал Касем Сюлеймани, заяви на свой ред постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

На фона на засиленото напрежение между Вашингтон и Техеран, президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че никой не бива да заплашва страната му. Така той отговори на съобщението на американския държавен глава Доналд Тръмп, който в неделя предупреди, че Съединените щати могат да извършат 52 военни удара срещу конкретни цели, ако Иран реши да отмъсти за смъртта на генерал Сюлеймани.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев