АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЧИТАМЕ СВЕТИ ЙОАН ПРЕДТЕЧА – ИВАНОВДЕН

Св.  Йоан Кръстител
07.01.2020 / 08:01

Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Христос.

Предтечата на Христос съди разточителния и неморален живот на съвременниците си и драматично им предсказва идването на Месия, края на света и приближаването на бъдещото небесно царство.

Когато при Кръстителя идва Христос, Йоан познава пратеника на Бога и го посочва на своите съвременници: "ето Агнецът Божи, който взима върху си греха на света".

За християните мисията на Йоан Кръстител до голяма степен се изразява в кръщението на Иисус, отреждайки на светеца празничния ден непосредствено след Богоявление.

На седмия ден от месец януари обичаят повелява кумовете или деверът да "къпят", пръскайки с вода, младоженците, които са сключили брак преди една година. За да бъдат здрави и плодовити, водата трябва добре да облее младото семейство, а то да посрещне своите гости и да поднесе на кума вино, кравай и месо. В народната представа Св. Иван е покровител на кумството и побратимството.

За здраве на този празник и ергените пръскат момите с вода, а коледарите окъпват своя водач. След къпането той ги посреща и богато угощава в дома си. Така се отбелязва краят на периода, през който обикалят маскираните новогодишни дружини.

На Ивановден празнуват над 355 000 българи, а Иван е най-разпространеното мъжко име в страната, сочат данните на НСИ.

Имен ден днес празнуват Иван, Иво, Йоан, Йоана, Ивайло, Иванка, Ивана, Ванчо, Ваньо, Ваня, Ивелин, Калоян, Йото, Йонко, Жан, Жана и Яна.

В община Сливен мъжете с името Иван са 4079. От тях в града с постоянен адрес са 2829. Името Иванка носят общо 1431 жени, като 982 от тях живеят в Сливен. Мъжете в общината, носещи името Ваньо са 50, 42 от тях са с постоянен адрес в града. Представителките на нежния пол, носещи името Ваня, които живеят в Сливен са 493, а в общината са общо 599. 196 жени с името Йоана са регистрирани в община Сливен, като от тях 157 живеят в града. Днес празнуват и мъжете, чието име е Йоан. Те са общо 88.

Честит празник на всички именици!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев