АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

С ОСВЕЩАВАНЕ НА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА И СПАСЯВАНЕ НА КРЪСТА СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА БОГОЯВЛЕНИЕ

Освещаване на бойните знамена на Военно формирование 22220-Сливен пред паметника на Панайот Хитов
06.01.2020 / 14:18

Сливен отбеляза Богоявление, наричан от народа Йордановден. Празникът започна с Василиева света литургия в храм „Св. София”. След това отец Силвестър Янакиев извърши ритуал по освещаване на бойните знамена на Военно формирование 22220-Сливен пред паметника на Панайот Хитов. На церемонията присъстваха кметът Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски, народният представител Кольо Милев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, военни, граждани и гости на Сливен.

След това от площада тръгна литийно шествие, което стигна до новия мост в квартал „Колю Фичето“. Там отец Сливестър извърши Богоявленски водосвет. Кулминацията на празника беше спасяването на Светия кръст от водите на Новоселска река. За трети път кръстът беше изваден от сливналията Антони Андонов. Той беше поздравен от кмета Радев, който му връчи и парична награда от името на общината.

Последва и традиционното за Йордановден мъжко хоро в ледените води на реката.

Събитията се организират от Община Сливен, Сливенска митрополия, Военно формирование 22220-Сливен и Сдружение „Свети Георги Победоносец“.

Пресслужба на община Сливен

Още снимки от новината

Спасяването на Светия кръст от водите на Новоселска река. За трети път кръстът беше изваден от сливналията Антони Андонов.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев