АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФИНЛАНДИЯ: РАБОТНАТА СЕДМИЦА - 4 ДНИ ПО 6 ЧАСА

Премиерът на Финландия Сана Марин
06.01.2020 / 12:12

Новият премиер на Финландия Сана Марин планира да въведе четиридневна работна седмица и да намали трудовия ден от 8 на 6 часа.

Тя призова за въвеждането на гъвкав работен график в страната.

Според нея това ще позволи на работещите да прекарват повече време със семействата си.

"Вярвам, че хората заслужават да прекарват повече време със семействата си, с любимите си хора, с хобитата си и други аспекти на живота, като културата“, каза Марин, цитирана от Daily Mail.

Преди да стане министър-председател тя беше министър на транспорта. Докато беше на този пост, Марин се застъпи за по-кратки работни седмици, за да подобри производителността на служителите.

Предложението бе приветствано с ентусиазъм от министъра на образованието Ли Андерсон.

"Важно е да се позволи на финландските граждани да работят по-малко. Това не е въпрос на управление в женски стил, а предложена възможност и спазване на обещания към избирателите", отбеляза Андерсон.

В съседна Швеция, където през 2015 г. беше експериментирано с шестчасовият работен ден, резултатите показаха, че служителите са по-щастливи, по-богати и по-продуктивни.

През ноември Microsoft в Япония предприе смел ход в опит да подобри баланса между професионалния и личния живот, като въведе тридневен уикенд за своите служители.

Резултатите показаха, че производителността се повиши с цели 39,9%.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев