АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е НАЙ-ГУБЕЩАТА СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС ОТ "ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА" НА НОВАТА ЕК

Пламен Димитров
06.01.2020 / 14:54

България ще е най-губещата страна членка на ЕС от така наречената "Зелена сделка" на новата Европейска комисия. Темата беше обсъдена от синдикатите, бизнеса и вицепремиера Томислав Дончев.

Пред "Хоризонт" президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че България спешно трябва да поиска особен статут по отношение на новите екологични изисквания, които Брюксел ще налага:

"То не е сделка за мен, тъй като ние в тази сделка не получаваме нищо, което да е реципрочно на това, което биха искали да поемем като негативи. Това, което чухме от министъра на енергетиката, е, че до 2030 година, за да може България да изпълни съответните изисквания, най-вероятно ще са нужни около 25 милиарда евро, в това число и новата атомна централа, която се оценява на около 10 милиарда евро".

Губещи у нас от новите европейски политики ще са и секторите транспорт, земеделие и добивните индустрии, каза Пламен Димитров. Той отрече с бизнеса да е договорено увеличаване на часовете извънреден труд от 150 на 300 в рамките на година:

"Няма такова споразумение. Нямаме договорка изобщо в тази посока. Ние сме доказали с конкретни разчети, че нашите правни норми в момента са в нарушение на Конвенцията на Международната организация на труда (МОТ), с други думи позволяват повече извънреден труд" - каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев