АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИВОТО НА ЯЗ. "СТУДЕНА" СТИГНА МЪРТВИЯ СИ ОБЕМ, БОРИСОВ СПЕШНО ОТПУСНА 35 МЛН.ЛЕВА НА ПЕРНИК

Бойко Борисов
30.12.2019 / 17:44

Кризата в Перник се задълбочава, нивото на язовир "Студена" достигна мъртвия си обем, предаде "БНТ". В 17.00 часа в кабинета на министър-председателя започна спешно съвещание на всички, които имат отношение към водната криза в Перник. В Министерския съвет са финансовият министър Владислав Горанов, икономическият Емил Караниколов, кметът на Перник Станислав Владимиров, научи Епицентър.бг.

Борисов обяви, че се отпускат спешно 35 милиона лева на община Перник. От МВР започват проверки на всички ВиК. Виновните през години, кой каквото си е надробил, ще го изсърба, посочи още Борисов.

Кметът благодари за отпуснатите 35 милиона, това е най-големият подарък за перничана и то на рождения ми ден.

"Надявам се ремонтът да приключи преди да се достигне мъртвия обем" каза днес премиерът Борисов по време на изненадващата проверка на ремонтните дейности в Перник и хвърли вината за водната криза върху БСП.

"Кметът днес възлага, държавната фирма "Монтажи" поема, благодарение на инвеститорите от "Стомана", че това, което минава през тяхна територия, моментално ще го прехвърлят на Общината, за да си е собственост на Общината, което е трябвало да бъде направено преди 20-30 години може би, не е направено. Искам ТЕЦ-а да го проверите как е приватизиран", заяви днес Борисов.

Проблемът с водоснабдяването в града изостри политическият тон между управляващи и опозиция. БСП поиска оставката на правителството. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова обяви, че БСП ще внесе вот на недоверие към кабинета за провала на политиката по околната среда и водите.

Днес стартира аварийният план за водоснабдяване на Перник, който ще бъде изпълнен на четири етапа. Премиерът Бойко Борисов провери на място строителните дейности.

Предвижда се да бъде изграден нов магистрален тръбопровод с дължина километър и 200, на стойност 2,2 млн. лв. успоредно на досегашния, през територията на "Стомана Индъстрис".

Обсъжда се вариант той да заобиколи ТЕЦ-Перник, но тогава ще струва 3 млн. и 100 хил. лв. Днес започна и модернизация на една от двете пречиствателни станции. Целта е да се повиши техният капацитет, за да може да обработват по-замърсена вода, при по-ниски технологични разходи, ако нивото на язовир "Студена" падне под мъртвия обем.

Последният етап предвижда подмяна и ремонт на вътрешно-градската ВиК-мрежа. Водната криза в Перник обаче придоби остър политически оттенък и предизвика скандал между управляващи и опозиция. "Ако изключим вчерашното присъствие, всички, които идваме тук, и аз за пръв път си позволявам да кажа и нещо политическо, но бях нападнат, не за друго. Нашият интерес на всички е да решим тази криза по най-добрия начин", заяви днес премиерът.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев