АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ

Иван Гешев
18.12.2019 / 10:55

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпи официално в длъжност, след като положи клетва на официална церемония в Съдебната палата. На нея присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и магистрати. Иван Гешев благодари на прокурорите за подкрепата и призова за повече дела в работата и по- малко думи.

До днешния ден се стигна след почти шестмесечна изборна процедура - номинация, декларирана подкрепа от професионални и съсловни организации, от структури на изпълнителната власт, университетски ръководства и отделни граждани.

Част от декларациите за подкрепа, липсата на втори кандидат, както и обществените съмнения - че именно Гешев е най-добрият да заеме най-влиятелния пост в съдебната система, мотивираха президентския отказ да подпише указа за назначаването му.

Румен Радев върна предложението на Висшия съдебен съвет, но съдебните кадровици го потвърдиха, след като дублираха резултата - 20 гласа "за" и 4 "против" кандидатурата на Иван Гешев. Държавният глава подписа, но поиска разговор за прокуратурата. Президентът не присъства на днешната церемония по встъпване в длъжност на Гешев.

Изборът на петия главен прокурор след демократичните промени провокира протести и контрапротести, а в дните на двата избора на Гешев районът на Висшия съдебен съвет беше блокиран от полиция.

На критиките срещу избора си Иван Гешев отговаряше с обяснението, че идват от олигарси с медии и дела, а за подкрепите казваше, че са оценка за работата на прокуратурата:

„Разделителната линия е дали спазваш закона, независимо от кой олигархичен кръг си. Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен не е критерий за нищо. Критерият, който следва да бъде за цялата прокуратура и всички български прокурори, следователи и съдебни служители е дали някой нарушава закона и да следва процедурите, които са уредени в закона. Това е критерият, няма друг критерий“, декларира Иван Гешев.

Досегашният обвинител номер едно Сотир Цацаров, който ще оглави Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), посочи какво очаква от своя наследник начело на прокуратурата:

„Очаквам да продължат всичките тези досъдебни производства, при които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента. Очаквам в същото време силни резултати в борбата с битовата престъпност - нещо, в което и ние, и МВР имаме много да дължим на гражданите, а той показа, че има силна загриженост за това. И най-сетне, очаквам от него, противно на много други очаквания, необходимата реформа в прокуратурата да бъде извършена“.

В петък Сотир Цацаров ще поеме управлението на Антикорупционната комисия.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев