АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБСЪЖДАТ ОТЛАГАНЕ ИЛИ ОТМЯНА НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ

Деница Сачева
18.12.2019 / 10:57

Парламентарната социална комисия ще обсъди отлагане или отмяна на Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила на първи януари 2020 година. Социалният министър Деница Сачева вече определи идеята за отлагането на действието на закона като

"Разумно предложение"

Депутатите от комисията ще обсъдят общо четири законопроекта - единият внесен от Десислав Чуколов и група независими депутати и предвижда отмяна на Закона за социалните услуги. Другият проект, внесен от независимият депутат Ангел Исаев, предвижда навсякъде терминът „социални услуги“ да се замени със „социална подкрепа“.

Текстове, внесени от депутати от „Воля“, предвиждат отлагане влизането в сила на закона до 31 декември 2020 година. Има и още един проект, внесен от Искрен Веселинов и депутати от „Обединени патриоти“. В него също се иска отлагане на действието на закона до първи юли 2020 година.

Новият социален министър Деница Сачева вече се обяви "за" отлагане:

"Това дава възможност от една страна да се влезе от режим на протести в режим на разговори. И от друга страна дава възможност да се видят всички гледни точки", посочи Сачева.

Родители протестираха срещу новия Закон за социалните услуги с шествие около сградата на Народното събрание

Според протестиращите законът дава твърде много власт на държавата и неправителствените организации. Пред БНР участници в протестното шествие заявиха:

"Не искаме да ни взимат децата, грубо казано. Това е".

"Тук виждате - не сме мнозинство, но сме част от тези, които сме недоволни, от промените в Закона за социалната политика (за социалните услуги), Закона за защита на детето. Това, което се планира, ще донесе голям обрат в общественото развитие. Дават се прекалено много права на неправителствените организации, които без съдебна заповед ще могат да отнемат деца от семействата."

"Не може да се овластяват НПО-та и социални, които имат ясен финансов интерес".

Министър Деница Сачева подчерта няколко пъти, че законовите текстове няма да доведат до отнемане на деца от родителите им.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев