АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОТИЦИ ХИЛЯДИ НА ПРОТЕСТ ВЪВ ФРАНЦИЯ СРЕЩУ ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА

Протестът в Париж
17.12.2019 / 20:08

Във Франция стотици хиляди излязоха на протести срещу пенсионната реформа, докато стачката в транспорта 13-и ден блокира страната.

Площадът на Републиката в Париж започна да се пълни с народ часове преди официалното начало на демонстрацията срещу пенсионната реформа. Начело са лидерите на повечето синдикални организации въпреки разногласията си. Към шествието се присъединиха и здравни работници, събрани по-рано на друг протест.

До обед хиляди са излезли по улиците на Марсилия, Нант, Лион и други големи градове из страната. Реформата е "изключително брутална", каза пред медиите един от основните профсъюзни лидери Лоран Берже.

На прицел са особено мерките за утвърждаване на пенсионната възраст на 64 г., неяснотите на системата по точки и несправедливостта към родените след 1975 г., които ще бъдат засегнати от реформата.

Картината в транспорта е неизменна от 13 дни: ЖП-трафикът е оскъден, днес са засегнати и 20% от полетите на парижкото летище "Орли". Процентът на стачкуващите железничари и учители е нараснал в сравнение с последните дни. Въпреки затрудненията си широко мнозинство от французите подкрепя стачката, както сочат проучванията.

Диалогът изглежда невъзможен въпреки че за утре френският премиер Едуар Филип кани на среща социалните партньори.

Ситуацията е деликатна след оставката на комисаря по пенсиите Жан-Пол Делевоа, пропуснал да декларира различни дейности, несъвместими с поста му.

Айфеловата кула е затворена заради стачката срещу пенсионната реформа във Франция, съобщи управата на парижката забележителност в Туитър.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев