АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИС ДЖОНСЪН ЗАБРАНЯВА УДЪЛЖАВАНЕ НА БРЕКЗИТ СЛЕД КРАЯ НА 2020 Г.

Борис Джонсън
17.12.2019 / 20:04

Премиерът Борис Джонсън ще гарантира, че Великобритания ще напусне напълно ЕС - с или без двустранно търговско споразумение - до края на 2020 година. Това е заложено в допълнения към досегашния законопроект за Брекзит (Споразумение за оттегляне от ЕС), който беше внесен тази седмица от правителството за разглеждане и одобрение от новосформирания британски парламент, съобщават британският в-к "Телеграф" (The Telegraph) и Би Би Си.

Според информацията по британските медии премиерът ще използва огромното си мнозинство, за да прокара коренно променен законопроект, който цели да попречи на Камарата на общините да удължи т.нар. "преходен период", който ще влезе в сила след Брекзит на 31-ви януари догодина и който период на този етап трябва да продължи до края на 2020-а година.

Британското правителство ще допълни нова клауза към законопроекта за Брекзит, която ще направи незаконно парламентът да продължава процеса на търговски преговори с ЕС след края на следващата година. Преходният период, според сегашните документи, може да бъде удължаван по взаимно съгласие до две години, в случай че не бъде постигнато търговско споразумение навреме. Ако поправката бъде гласувана ще бъде изключено каквото и да е удължаване.

Министърът за Брекзит в сянка от Лейбъристката партия Киър Стармър нарече решението "безразсъдно и безотговорно" и че премиерът е "готов да изложи на риск работата на хората".

С мнозинството от 80 места в парламента Джонсън едва ли ще има проблем да превърне проектозакона в закон с някои промени преди определената дата за излизане от ЕС на 31 януари. След това до края на преходния период на 31 декември 2020 година правителството трябва да договори търговско споразумение. В противен случай страната трябва да напусне евросъюза без сделка и двустранните взаимоотношения да се определят по правилата на Световната търговска организация.

Даунинг Стрийт възнамерява да проведе гласуването на законопроекта този петък, за да даде на избирателите, които подкрепиха Консервативната партия на изборите през миналата седмица, ранен "Коледен подарък" и в същото време да се запази инерцията на убедителната изборна победа, допълва "Телеграф".

Това също така цели да докаже на избирателите, че г-н Джонсън няма намерение да използва огромната си нова власт, за да преследва "по-гъвкав" преговорен подход с ЕС и "по-мек" Брекзит, както се опасяваха някои от водещите на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС.

Преди дни беше цитиран аудио запис, в който главният европейски преговарящ Мишел Барние посочи, че търговската сделка след Брекзит, предложена от сегашния премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън, не може да бъде финализирана до 2021 година.

По време на записа Барние разговаря с няколко депутати от ЕС на частна среща. "Няма да постигнем всичко за 11 месеца", заявява Барние, визирайки поставения от Джонсън график, според който Великобритания ще успее да сключи търговско споразумение с ЕС до края на следващата година, след като преди това Обединеното кралство напусне съюза както е планирано на 31-ви януари догодина.

Решението на двете преговарящи страни за удължаване на преходния период до 2021 или дори до 2022 година ще трябва да бъде взето през следващия юни. Но днешната новина, че Борис Джонсън е внесъл промени в проектозакона за Брекзит, целящи да не може да бъде удължен "преходния период" след 31-ви декември догодина, може да поднови страховете за излизане на Великобритания от ЕС без двустранно търговско споразумение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев