АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ СЕ СРЕЩНА ОЩЕ ТАЗИ ВЕЧЕР СЪС СЕСТРИТЕ, ПРЕНОЩУВАЛИ ПРЕД МС В ЗНАК НА ПРОТЕСТ

Желанието на протестиращите медици беше да бъдат приети днес от министър-председателя Бойко Борисов.
16.12.2019 / 19:16

Министър-председателят Бойко Борисов се среща с представители на протестиращите медицински сестри още тази вечер. Разговорите започнаха 18,30 часа в Министерския съвет.

Промяната на часа се наложи заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои, съобщиха от пресслужбата на МС.

По-рано бе съобщено, че Борисов ще се срещне с медицинските сестри утре, както и че на срещата ще присъстват министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

Участниците в започналия вчера протест на медицински специалисти с искане за реформи и по-достойни възнаграждения изпълниха заканата си и пренощуваха в палатките, разпънати пред Министерския съвет. Това съобщи за "Хоризонт" медицинската сестра Мая Илиева, лидер на наскоро създадения Синдикат на медицинските специалисти. По думите ѝ цяла нощ са останали около 15 души.

Желанието на протестиращите медици беше да бъдат приети днес от министър-председателя Бойко Борисов.

“И ще стоим тук, докато г-н Борисов ни приеме. Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени“, каза Мая Илиева в предаването "Преди всички" и предупреди, че са търпеливи и ще чакат.

"Дано да успеем да се срещнем с г-н Борисов. Имаме една заложена точка в исканията си и това е КТД (колективен трудов договор - б.р.) да бъде задължителен за всички. Това КТД наистина е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но той не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла КТД 6 години, смених 3-ма директори и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато той нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват".

Тя бе категорична, че не само на здравния министър Кирил Ананиев, а на никого не вярват:

"До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори - за договорки в НРД (Национален рамков договор - б.р.), все още не е разписано".

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

"Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим", подчерта още Мая Илиева.

Лично здравният министър Кирил Ананиев отиде в лагера на протестиращите, за да ги помоли да си тръгнат и да дойдат отново утре в 10.00. Те обаче възразиха:

„Утре сме повечето на работа. Много загрижени да не мръзнем, да не страдаме - ами ние 20 години страдаме, мръзнем“, сподели пред БНР една от сестрите.

Протестиращите настояват срещата да се проведе днес, дори и в късните часове. Пред БНР те заявиха:

„Ние сме народът на България. Мисля, че е редно някой да започне да чува и нас“.

„И в 22.00 часа може да направим срещата“.

„Колкото до ограничението, че трябва да влезем само трима човека, няма такова нещо. Които сме тук, всички ще влезем. Ако не, ще слезем тук долу, ще седнем и той да слезе при нас“.

Сестрите, които настояват за здравна реформа и спешна промяна в модела на финансиране, Колективните трудови договори да станат задължителни, а болниците да гарантират заплатите на персонала, без те да зависят от приходите по клинични пътеки, бяха категорични:

„Без радикални промени в системата на финансиране, най-вече да се намали броят на болниците, няма как да продължава. Дошъл е моментът да седнат всички и да кажат: "Дайте, хора, да видим оттук нататък ясен план, с ясни срокове, за ясни реформи", заявиха протестиращите медицински сестри.

Девет месеца по-късно отново пред МС

Девет месеца след първите протести за стартова заплата от две минимални работни заплати и по-добри условия на труд медицинските от новосъздадения Синдикат на медицинските специалисти са отново пред Министерския съвет на палатков лагер, тъй като по думите им промени няма - Мая Илиева заяви:

"Единствената промяна е, че те не могат да бъдат изпълнени без да има реформи в здравеопазването на практика и без да се смени модела на финансиране".

В този смисъл сестрите настояват болниците да не са търговски дружества и да се премахне финансирането чрез клинични пътеки:

"Когато те са търговски дружества нашите заплати зависят от броя на преминали пациенти по клинични пътеки. Пари се наливат само по клинични пътеки, но не се знае как се разпределят след това, отиват при едни и същи хора".

"Малкото пари, които ни подхвърлиха всъщност намалиха още повече заплатите, защото ни спряха ДМС-тата“.

"Обещанието, което даде министър-председателят, че от първи юни не трябва да има медицинска сестра под 950, както е по КТД-то, това не се случи. Малко са нещата, където са успели да го постигнат това колегите - това възнаграждение. Ние искаме, както учителите, полицаите, военните да се започва с една стартова заплата, която ни е гарантирана от държавата. Това искаме ние", коментираха присъстващи на протеста медицински сестри.

При среща с премиера сестрите ще поискат задължителен колективен трудов договор, а в Националния рамков договор да залегне текст, според който част от приходите в болничната помощ да отиват за заплати.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев