АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДВАМА ЗАГИНАЛИ ПРИ ЗЛОПОЛУКА В ХРАНИЛИЩЕТО ЗА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ

Снимка: Медиапул, архив
16.12.2019 / 19:22

Двама работници загинаха, а други двама пострадаха при инцидент на строителната площадка на хранилище за радиоактивни отпадъци край Козлодуй. Единият от пострадалите е транспортиран в болницата в Плевен, другият вече си вкъщи. Инцидентът няма отношение към радиоактивната и радиационна безопасност. Става въпрос за трудова злополука на строителен обект, съобщава БНТ. Възложител на обекта е ДП РАО, а изпълнител е германо-български консорциум. В официално съобщение от държавното предприятие се казва, че отговорността за изпълнението на строежа и контрола за достъп до него е на строителния консорциум, съобщи БНТ.

Двамата работници, които са загинали са попаднали под падащи метални конструкции, с които се укрепва изкоп за постройка, която е част от комплекса за съхранение на ниско и средно радиоактивни отпадъци.

Единият от пострадалите е в добро състояние, той е освободен, след като е прегледан в спешния център в Козлодуй. Другият е транспортиран за Плевен с ортопедични травми.

Инцидентът е станал при строително-монтажни работи около 10 ч. тази сутрин. По първоначални данни върху работниците е паднала арматура, която ги е затиснала. Загиналите са на 63 и 41-годишна възраст, съобщи bTV.

На площадка „Радиана” се изгражда национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Възложител на обекта е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“.

Площадката, на която се строи това хранилище от 2017 г., се нарича "Радиана" и тя е в близост до АЕЦ "Козлодуй". Няма обаче нищо общо с атомната електроцентрала, уточнява БНТ.

Контролът за безопасността на труда и цялата дейност е на българо-немски консорциум, който отговаря за изграждането на хранилището. В него ще се съхраняват ниско и средно радиоактивни отпадъци, част от които ще идват от АЕЦ "Козлодуй", като дрехи, предпазни ръкавици, гащеризони и други материали, които се ползват в АЕЦ "Козлодуй", така също и материали, които се ползват от БАН и медицински заведения.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев