АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДЪТ ЩЕ СЛЕДИ ЗА НЕРАВНОПРАВНИ КЛАУЗИ В ДОГОВОРИТЕ МЕЖДУ ТЪРГОВЦИ И ПОТРЕБИТЕЛИ

Съд
11.12.2019 / 18:26

Съдът ще следи за неравноправни клаузи в договорите между търговци и потребители, реши окончателно Народното събрание с промени в Гражданския процесуален кодекс. Депутатите одобриха и удължаване на срока за възражения, като от двуседмичен той става един месец.

С окончателно приетите поправки се дава възможност при наличие на определени в закона предпоставки оспорването на започналото принудително изпълнение да бъде спирано от съда. С това се предоставя по-засилена защита на потребителите в отношенията им с банки, комунални дружества, мобилни оператори, естествени монополи и търговци с господстващо положение на пазара.

„Ние осигуряваме в пълнота тази защита, която се изисква от нас и в писмото на ЕК“, коментира Християн Митев от „Обединени патриоти“.

С измененията се задължават всички търговци или фирми, предоставящи услуги, да прилагат договора заедно с неговите изменения и приложения в изпълнителното производство.

Депутатите дадоха възможност на потребителя да спре производството с представяне на обезпечение до 1/3 от вземането, обясни председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

„Предлагаме търговец, който дължи и иска да спре изпълнението, да трябва да плати цялата сума като гаранция, т.е. каквато е досегашната уредба, за да не се създаде междуфирмена задлъжнялост“, уточни тя.

Не беше подкрепена обаче възможността единственото жилище на длъжника да не бъде продавано, дори и ако е ипотекирано преди приключването на делото пред първоинстанционен съд. БСП изразиха несъгласие, а правосъдният министър Данаил Кирилов призова да се прецени тежестта на тази свръхзащита.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев