АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС НАЛОЖИ МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ПРИДОБИВАНЕТО ПО ДАВНОСТ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ НА УЧИЛИЩА

Народно събрание
11.12.2019 / 18:17

Парламентът наложи мораториум до 31 декември 2022 г. върху придобиването по давност на земеделски земи, собственост на общинските и държавните училища. Приетите на първо четене промени в закона за собствеността целят осуетяване на злоупотреби с училищни земи, мотивират се вносителите от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Със законодателните промени се прави опит да се защитят земеделските земи, които са били собственост на училищата преди аграрната реформа от 1946 г. и които след 1995-а са възстановени на училищата и училищните настоятелства.

Налице са обаче придобиване на тези земи по давност от училищните настоятелства, които в разрез с разпоредбите на Закона за лицата и семейството и с правилника за устройството и дейността на училищните настоятелства, отменен през 2003 г., са били регистрирани в частна полза.

От БСП подкрепиха промяната в Закона за собствеността. Крум Зарков обаче обърна внимание:

"Тази промяна по същество няма да реши никакъв въпрос".

Въпреки заявената подкрепа Иглика Събева от ГЕРБ също се съгласи, че законодателната промяна няма да защити в пълнота проблемите и поиска текстовете да се прецизират:

"Не е ясно например, изключват ли се от обхвата недвижимите имоти, собственост на детските гради и центрове за подкрепа на личностно развитие. Необходимо е също така да се предвиди забрана за придобиване по давност за всички висящи искови производства".

Водещият вносител Милен Михов от "Обединени патриоти" обясни исканият мораториум:

"Необходим, както да се решат конкретни казуси и да се защити общественият интерес, така и да се даде необходимото време и да се подготви решение на проблема със собствеността и със статута на училищните настоятелства".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев