АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪВЕТЪТ НА ЕС ОДОБРИ ЕВРОКОМИСАРИТЕ В КОМИСИЯТА ФОН ДЕР ЛАЙЕН

Усрула фон дер Лайен
25.11.2019 / 17:26

Съветът на ЕС одобри списъка с предложените еврокомисари в новата Европейска комисия на Усрула фон дер Лайен.

Европейският съвет на страните-членки одобри официално новата Европейска комисия без тя да включва представител на Великобритания, тъй като Обединеното кралство планира да напусне блока в края на януари догодина.

Това отваря пътя за гласуването на целия й състав в Европейския парламент. Очаква се това да стане на пленарното заседание в Страсбург в сряда.

Според чл. 17 от Договора за Европейския съюз, списъкът на европейските комисари се приема с общо съгласие между Съвета и председателя на Комисията. Урсула фон дер Лайен даде съгласието си за състава още на 21-ви ноември.

На среща в Брюксел министрите от останалите 27 членки на ЕС одобриха в понеделник председателя на новата комисия Урсула фон дер Лайен и предложения от нея състава на ЕК.

"Това проправя пътя за гласуването на цялата комисия от Европейския парламент", се посочва в съобщението на Европейският съвет на държавите-членки, цитирано от АФП.

Комисията на Урсула фон дер Лейен ще бъде представена на Европейския парламент в Страсбург в сряда, като се очаква да бъде одобрена, макар и с минимално мнозинство, преди новият управленски орган на ЕС да встъпи в длъжност на 1-ви декември.

На теория Европейската комисия трябва да има представител от всяка държава-членка, но Великобритания така и не излъчи свой представите с оглед на планирания за 31-ви януари догодина Брекзит.

Британското правителство на премиера Борис Джонсън твърди, че не може да избере номинация за еврокомисар преди общите избори в Обединеното кралство на 12-ти декември.

Някои европейски висши представители в Брюксел обаче предупреждават, че директивите на новата комисия могат да бъдат изправени пред правни предизвикателства, ако противниците на ЕК твърдят, че тя не е правилно формирана.

Брюксел дори започна процедура срещу Лондон за нарушаване на законодателството на ЕС, надявайки се, че това ще покаже, че европейските управляващи са се опитали добросъвестно да намерят британски еврокомисар.

"Обединеното кралство не предложи нито един кандидат за член на Комисията", посочи Европейският съвет и допълни: "Това не може да подкопае редовното функциониране на Съюза и неговите институции и по този начин не може да представлява пречка за назначаването на следващата Европейска комисия".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев