АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

11–ГОДИШНА ЗАРАЗЕНА СЪС СИФИЛИС

Лекар
20.11.2019 / 09:00

Възрастта на заразените със сифилис пада стремително, а новата "рекордьорка" е само на 11 години."Само преди два месеца повече от случайно гинеколог установи, че има 11–годишна пациентка с характерните симптоми на заболяването и ни я изпрати за допълнителен преглед и лечение", съобщи завеждащата отделението по кожни болести при МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен д-р Мая Миланова.

Девойката е била заразена от свой приятел, който по думите й заминал на работа в чужбина и тя отказала да каже името и адреса му.

Заразяването е станало по полов път, истинско чудо е че момиченцето не е забременяло. След два курса на лечение то е върнато при родителите си в населено предимно от роми село край областния град, пише "Монитор".

Според д-р Миланова това е най-малката пациентка със сифилис, преди две години "палмата на първенството" е държал 12–годишен тийнейджър от същия етнос.

Средно по 4-5 нови случая на заразени със сифилис откриват специалистите от кожното отделение, броят им е намалял в сравнение с предходни години, но причината била не в по-голямото въздържание, а в отпадането на задължителния скрининг.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев