АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САНДЪРС: В БОЛИВИЯ БЕШЕ ИЗВЪРШЕН ПРЕВРАТ

Американският сенатор и кандидат на демократите за президент на САЩ Бърни Сандърс
20.11.2019 / 08:14

Американският сенатор и кандидат на демократите за президент на САЩ Бърни Сандърс отново определи случилото се в Боливия като преврат и осъди репресиите на силите за сигурност срещу местните протестиращи.

"Противопоставям се на намесата на силите за сигурност на Боливия в демократичния процес," написа сенаторът от Върмонт в Twitter в понеделник.

"Военните се намесиха в този процес и помолиха президента да напусне страната. Когато военните се намесят ... според мен това се нарича преврат", заяви политикът, който също критикува последните събития.

На 11 ноември, един ден след като президентът Ево Моралес подаде оставка, за да избегне кръвопролитие в страната, което не спира последващите репресии, Сандърс изрази загрижеността си.

"САЩ трябва да призоват за прекратяване на насилието и да подкрепят демократичните институции на Боливия. ", убеден е той.

"Моите поздрави и благодарности към Берни Сандърс, кандидат за президент на САЩ, за изтъкването на задачата ни да намалим бедността и да осъдим държавния преврат в Боливия", написа в отговор сваленият президент на южноамериканската страна в Twitter в понеделник.

Международната общност изисква завръщането на Боливия в демокрацията, добави Моралес, на когото беше предложено политическо убежище в Мексико.

Той обяви намерение да се завърне в страната, но и. д. президент Жанин Анес предупреди, че ще му бъдат повдигнати обвинения.

По последни данни, загиналите при протестите в страната са най-малко 25 души.

Силите за сигурност в Боливия вдигнаха обсадата на горивна централа от привърженици на екс-президента, което предизвика болезнен недостиг в близкия Ла Пас.

Той призова за национален диалог и отхвърли легитимността на самообявилата се за президент Анес.

Общественият транспорт до голяма степен беше парализиран от недостига на гориво.

Недостигът принуди правителството да обмисли възможността за внос на гориво от съседен Чили, според министъра на въглеводородите Виктор Юго Замора.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев