АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС СЪГЛАСУВА САНКЦИИ СРЕЩУ ТУРЦИЯ

Карта, предоставена от Министерството на енергетиката на Кипър, с всички издадени досега лицензи.
11.11.2019 / 16:14

Външните министри на ЕС съгласуваха днес икономически санкции срещу Турция заради газовите проучвания на страната край Кипър, с което създадоха правна рамка за забрани за пътувания и замразяване на активи. Конкретни имена все още не са посочени, предаде Ройтерс.

Решението отразява по-широкото влошаване на връзките на ЕС с Турция и има за цел да накаже Анкара за нарушаването на морската икономическа зона на Кипър. По-рано няколко европейски правителства прекратиха продажбите на оръжие за Турция заради военната ѝ офанзива в Сирия.

Турция, която е официален кандидат за членство в ЕС, настоява, че сондажите се извършват в собствения ѝ шелф или в райони, върху които имат права кипърските турци.

Със становището си евроминистрите „правят възможно санкционирането на индивидуални или юридически лица, отговорни или въвлечени в неразрешените сондажи в Източното Средиземноморие“.

Двама европейски дипломати заявиха, че този подход дава на Турция шанс да прекрати „незаконните“ дейности преди влизането на мерки в сила.

Ако санкции бъдат наложени, замразяване на активи и забрани за пътувания вероятно ще бъдат наложени над турската армия и капитани на сондажни кораби.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев