АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО БОРИСОВ: ДОГОДИНА ЩЕ МОЖЕМ ДА ОБЯВИМ ПЪЛНА ГАЗОВА НЕЗАВИМОСТ

Бойко Борисов
11.11.2019 / 19:18

"Догодина можем да кажем на българите: Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде. На практика това е реалната диверсификация". Това обяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на проекта "IGB - междусистемна газова връзка Гърция - България". В проверката между хасковските села Войводово и Орлово участваха и енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Гърция Димитрис Хронопулос, и на Азарбейджан - Наргиз Гурбанова, съобщава БТА.

„На една сергия ако може да наредиш краставици от 4-5 места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините или поне ще имаш право на избор. Газовият хъб „Балкан” и това, което правим като газова борса, ще даде възможност не да подменяме един с друг източниците, а да има конкуренция”. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на трасето на газовата връзка с Гърция, съобщава бТВ.

"Хубаво време сме поръчали, пошегува се премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството на газовата връзка с Гърция.

На инспекцията присъства и американският посланик у нас Херо Мустафа, защото по газовото трасе ще може да идва американски втечнен газ, доставен на терминалите на гръцките пристанища. А също и посланиците на Азербайджан Наргиз Гурбанова и на Гърция Димитрис Хронопулос, откъдето се очаква също да идва газ.

„Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който провери напредъка на дейностите по изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция. Стартът беше даден през месец май тази година от премиера Бойко Борисов и гръцкия министър-председател (2015-2019 г.) Алексис Ципрас.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че с реализацията на газовата инфраструктура ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ. „Догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква зависимост и може да имате газ отвсякъде“, поясни още министър-председателят. Той уточни, че газовият хъб „Балкан“ и газовата борса, която се правят, ще осигурят по-евтин газ, тъй като ще има конкуренция.

"Ако на една сергия можеш да докараш краставици от четири - пет места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще докара конкуренция, не да сменим един доставчик с друг", каза още Борисов. И даде думата на посланник Мустафа. Която заяви на български: "Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност! Енергийната сигурност е много важна!"

Борисов се пошегува, че с темпото, с което дипломат №1 на Вашингтон у нас учи български, ще остави преводача й без пари.

Гръцкият дипломат пък бе категоричен, че в сравнение с преди 10 години България сега е абсолютно различна държава и даде за пример инфраструктурата. „За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден“, каза посланикът на Азербайджан.

„За да се изградим интерконекторната връзка, трябва първо да пазим археология, да се извадят артефактите и после строим. Това е селище на 4000 години, има артефакти на 7000 години“, изтъкна премиерът Борисов пред гостите и уточни, че са инвестирани 4 милиона лева в археология. В тази връзка министър-председателят настоя университетите да започнат да обучават повече реставратори и археолози. „Осигуряваме ви финансиране, а учебната програма – изгответе вие – професорите и доцентите“, обърна са към специалистите по археология премиерът Бойко Борисов.

В края на проверката премиерът Борисов посочи, че догодина по това време диверсификацията ще бъде реална. "Ще можем да кажем на българите - можем да доставим газ отвсякъде, никой не може да ви спре парното", каза Бойко Борисов.

Посланикът на Гърция каза, че този проект е общ за три страни - Гърция, САЩ и България, като в ядрото му е газът от Азербайджан.

Медиите обаче поискаха коментар за намерението на гражданския кандидат за кмет на София Мая Манолова да иска касиране на вота.

"Да внася където иска, бе! Разбирам каква е целта на въпросите, защото това, което виждате, няма как да ви е новина", обърна се към медиите Борисов, недоволен, че не са впечетлени от мащабните измерения на строителството.

И обясни, че иска "цялата енергия да включи" за градеж в страната, защото хората затова са подкрепили ГЕРБ. "Искат "Хемус" да се довърши, искат магистрала до Белград, това искат българите. И аз го правя в пълен обем", добави Борисов.

- Но искат избраниците им да бъдат избрани честно, репликира репортер от БТВ.

- Какво по-честно, бе госпожо! Бихме на двата тура, отвърна ѝ Борисов и припомни, че партия ГЕРБ има почти два пъти повече общински съветници в София от БСП.

Журналистът му припомни, че Манолова иска касиране на вота за кмет, не за съветници.

Според него това действие не е сериозно. "Ми аз искам касиране на президентските избори, но то му свърши мандатът", вметна Борисов, забърквайки в темата и Румен Радев.

"Ей, много им е мъчно, ай, колко им е криво, много ги е яд! Много тежко им се отразяват тези неща всеки ден", каза въодушевен Борисов.

После продължи инспекцията, като покани посланик Херо Мустафа в джипа си.

- Много добър шофьор сте, г-н министър-председател", похвали тя премиера.

- Иначе не бих те качил!, отвърна българският премиер.

- Много хора не разбират колко е красива България", коментира по пътя посланик Мустафа.

- Всичко това го градихме ние - нашето правителство. Колко хора ходят да пазаруват в събота и в неделя в Турция, защото сега лирата е евтина. Кой го е мислил това!?, разкри българските нрави Бойко Борисов.

Дипломатът отбеляза обаче, че е важен и коридор №8, свързващ България с Македония и Албания.

А Борисов отбеляза: "Хемус" ми е най-важна!

"Хиляди работят такива! Като пчелички", коментира срещата си с багериста Ангел Бойко Борисов.

"Малко е кално, но да видите как става. България дава половин милиард, а и двете фирми, които строят са гръцки. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция и строителите са от Гърция", каза на гостите си, вървейки към обекта премиерът Борисов в началото на инспекцията.

Според него газовата връзка ни свързва директно с пристанище Александруполис.

"Най-хубавото е, че там където строим, а ние строим навсякъде, археолозите намират уникални неща, на 7000 години намериха каменни сечива. Много сме доволни от нашите археолози. Работят много бързо, повече хора, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", обясни Бойко Борисов на американската посланичка.

Дипломат похвали България, която коренно се е променила през последните години.

- Ама това знаеш ли колко е неприятно за медиите да го слушат! Те искат България да е лошо, гадно", обясни Борисов на Херо Мустафа отношението на медииете към успехите на правителството.

- Казвам това, което виждам", вметва гостът.

- И аз така - аз само показвам", продължи темата Бойко Борисов.

И не пропусна да критикува предшествениците си на "Дондуков" 1. Поколения политици говореха за диверсификация, припомни той. И разказа, че президентът Алиев в Азербайджан посреща добре и политиците обичат да ходят в Баку. И като се връщат говорят за голям шлем.

Борисов явно има предвид думите на президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, изречени по време на визитата на руския лидер Владимир Путин на 18 януари 2008 г.

"Постигнахме Голям шлем", обяви на пресконференция в присъствие на Путин Първанов, коментирайки подписаните икономически договорености, най-важните от които са - петролопроводът "Бургас - Александруполис", АЕЦ "Белене", газопроводът "Южен поток".

Да направим и бърза магистрала до Александруполис. Да си разменим по един кей - Гърция ще има Чиерно море, ние - Егейско! И това без войни, обобщи Бойко Борисов.

Преди 2500 години някой си е правил попарката в това. Да хапне - и лега, коментира Борисов, докато археолозите показват какво са открили.

"Ще обучим реставратори! Трябват археолози, няма само пиари и пиарки да произвеждаме", вметва Борисов.

По-късно премиерът Бойко Борисов обобщи резултата от днешната инспекция във Фейсбук така:

"Ще може да доставяме втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан, когато бъде изградена междусистемната газова връзка България-Гърция. Така догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква зависимост и може да имаме газ отвсякъде. Газовият хъб „Балкан“ и газовата борса, която се правят, ще осигурят по-евтин газ, тъй като ще има конкуренция. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. Трябва да пазим археология и затова инвестирахме и 4 милиона лева в нея - открихме селище на 4000 години и артефакти на 7000 години."

Интерконекторът ще стига от Стара Загора до гръцкия град Комотини. На българска територия газопроводът ще е 140 километра. Междусистемната газова връзка между Гърция и България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Евросъюза.

Интерконекторът между България и Гърция е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз, напомнят от пресцентъра на МС. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Източник: "Епицентър"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев