АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦАЦАРОВ ОБЯВИ, ЧЕ ОТНОВО ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ГЕШЕВ

Иван Гешев и Сотир Цацаров
11.11.2019 / 16:09

На заседанието си в четвъртък Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди указа на президента Румен Радев, с който върна предложението за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Втора точка в дневния ред на съдебните кадровици е повторното гласуване на кандидатурата на настоящия заместник на Сотир Цацаров.

Ако Иван Гешев получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици, президентът Румен Радев ще е задължен на подпише указ за назначаването му. Ако не събере такава подкрепа, процедурата за избора на следващ обвинител номер едно трябва да започне отначало.

На 24 октомври "за" номинацията на Гешев гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет. Четирима бяха против - и четиримата от Съдийската колегия.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че при насроченото за четвъртък повторно гласуване на кандидатурата на Иван Гешев за следващ обвинител номер едно, отново ще даде гласа си за настоящия си заместник. Според него законовите разпоредби не предполагат процедурата да започне отначало, а трябва да има само повторно гласуване на върнатия кандидат.

"Ако Иван Гешев получи повече от 17 гласа в четвъртък, държавният глава е длъжен да подпише указ за назначаването му", беше категоричен Сотир Цацаров.

„Това не означава, че трябва да чакаме указ на първия час след евентуално гласуване или да чакаме указ след два дни. Но така или иначе, президентът доказа съвсем ясно с позицията си до настоящия момент, че действа, както той се изрази, в обозрим срок. Следователно, така както досега Конституцията бе спазена, аз очаквам тя бъде спазена и в бъдеще“, каза още главният прокурор, като допълни:

„Протакането на нещата не е решение. А освен това, този президент е доказал, че няма склонността, свойството да протака, да отлага нещата или пък да прехвърля отговорност“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев