АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЕКАРИ НА СВЕТА В МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА КОНТРАЦЕПЦИЯТА

контрацепция
26.09.2019 / 18:45

Световният ден на контрацепцията се провежда на 26 септември всяка година, и цели да се подобри информираността относно съвременните методи за контрацепция и по-специално да се насърчат инициативи, които помагат на младите хора да правят информиран избор за своето сексуално и репродуктивно здраве.

Повече от 30 години Лекари на Света (Médecins du Monde),медицинска организация, ангажирана с международната солидарност, се грижи за най-уязвимото население у нас и в чужбина. Организацията непрекъснато изтъква пречките, които съществуват при достъпа до здравни грижи и гарантира устойчиви подобрения в политиките за здраве за всички. Хората работещи за тази независима организация, не само предоставят грижи и лечение, но осъждат нарушения на човешкото достойнство и права и се борят за подобряване на въпросите за населението, живеещо в несигурни ситуации.

Лекари на Света, присъства в България от 2004, като изпълнява програма със ромски здравни медиатори, която има специфичен фокус върху семейното планиране и сексуалното и репродуктивно здраве. Работата на програмата е призната на местно и национално ниво.

За периода 2014-2019 г. Лекари на Света - мисия Сливен, изпълни проект „Намаляване на майчината смъртност и заболеваемост, свързани с нежелана бременност“. Проектът работеше върху две цели:

- повишаване на осведомеността за Семейно планиране и Сексуално и репродуктивно здраве,

- осигуряване на безплатен достъп до медицински услуги и методи за контрацепция за най-уязвимите хора от Сливен.

Този проект се реализира в партньорство с община Сливен.

В рамките на 5-те години на изпълнение проектът достигна следните резултати:

- около 5 500 души са получили информация и консултации,

Лекари на Света осигури достъпа до над 1 600 медицински прегледа и над 780 жени започнаха да използват съвременни методи за семейно планиране Тези резултати показват голямото търсене от страна на уязвимите групи от хора на достъп до контрацепция и желание да практикуват Семейно планиране. През май месец тази година, Лекари на Света премина от директни услуги към повече работа в общността и стратегия и дейности за подкрепа. ,

Достъпът до контрацепция за уязвимите хора от Сливен обаче остава отворен. Лекари на Света се срещна днес с Община Сливен и беше гарантирано, че Общината ще продължи активно да се включва по темата и ще организира безплатен достъп до контрацепция и услуги за Семейно планиране за тези, които се нуждаят от такъв тип подкрепа.

Лекари на Света разполага с информационен център, който работи от понеделник до петък от 8:30 до 17:00, който се намира на ул. „Хаджи Димитър“ 67.

Лице за контакт: Атанас Димитров - координатор на програмата

programco.sliven.bulgaria@medecinsdumonde.net 0878447056

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев