АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВКС ГЛЕДА ДЕЛОТО "ПОЛФРИЙМАН" НА 23-ТИ ОКТОМВРИ

 Джок Полфриймън
26.09.2019 / 18:41

Делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфриймън ще се гледа на 23-ти октомври. В присъствието на заместник-посланика на посолството на Австралия в Гърция и на журналисти, със системата за случайно разпределение на делата бяха избрани тримата съдии от Върховния касационен съд.

След известни технически проблеми, компютърът избра за докладчик върховния съдия Жанина Начева, а датата 23 октомври беше първата свободна в графика ѝ. Другите двама в съдебния състав са Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Нито едни от тримата не си е направил отвод, казаха от съда.

На заседанието след по-малко от месец магистратите ще изслушат становищата на страните - на главния прокурор - защо иска да бъде отменено предсрочното освобождаване на австралиеца и на самия Джок Полфриймън и защитника му Калин Ангелов. Възможно е магистратите да не се произнесат с решение още същия ден.

Отмяната на определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева беше поискано във вторник - след жалба на близките на студента Андрей Монов, заради убийството на когото Полфриймън получи двадесет години затвор. Сотир Цацаров иска преразглеждане на казуса, защото е финализиран с определение, а не с решение, и защото, според него съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да се отведат от делото, заради лични връзки с Българския хелзинкски комитет, чиито председател Красимир Кънев пък е написал положителна характеристика за Полфрийман.

Тримата апелативни съдии бяха подложени на разностранни критики и на лични обиди. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Емил Дечев от Управителния съвет на Съюза на съдиите призна, че това се отразява негативно на редовите съдии:

"95% от всички апелативни съдилища в страната по този вид дела се произнасят с определение, включително Пловдивският апелативен съд, който се намира в района, където господин Цацаров е работил 20 години. Ако той иска възобновяване на това дело, тогава трябва да поиска възобновяване на всичките 95% от съдебните актове по такива дела".

Вчера върховните магистрати върнаха материалите по делото на СГС, след като установиха, че осъденият на 20 години затвор австралиец не е получил препис от искането на обвинител номер едно. От съда обясниха пропуска с икономия на време:

"Икономия на време, а не процесуален пропуск, е причината вчера съдията-докладчик да разпореди то да бъде изпратено незабавно във Върховния касационен съд, а намеренията му са били съобщенията от получените уведомления от страните да бъдат внесени допълнително". Днес СГС повторно изпрати във ВКС материалите, след като бяха изпълнени указанията на върховните съдии и предоставени доказателства, че Полфрийман е получил нужния препис от искането на главния прокурор.

Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване в Бусманци, докато няма решение на съда, последвано от искането на главния прокурор, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Тази вечер в София е насрочен протест с искане за връщането на австралиеца в затвора.

Казусът "Полфрийман" е бил коментиран и на заседанието на Висшия съдебен съвет днес, научи "Хоризонт". Не е ясно дали съдебните кадровици са обсъждали поисканите вчера от Съюза на съдиите оставки на членовете на Съдийската колегия на съвета.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев