АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАУРА КЬОВЕШИ Е ОДОБРЕНА ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА ЕС

Лаура Кодруца Кьовеши
19.09.2019 / 20:05

Бившият антикорупционен прокурор на Румъния Лаура Кодруца Кьовеши е одобрена от Съвета на ЕС за европейски главен прокурор, предаде БТА. Новината съобщиха представители на групата на Зелените в Европейския парламент. Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. По неговите думи е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент. Кьовеши е единственият кандидат за поста на този етап от процедурата. Тя бе по-рано ръководител на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (DNA).

Европейският парламент вече определи избора си за Кьовеши. С днешното решение на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори.

Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления против бюджета на ЕС, например измами, корупция или трансгранични измами с ДДС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев