АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕМ НАЛАГА ГЛОБА НА БНР И ЩЕ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА НАТИСК ВЪРХУ ЖУРНАЛИСТИ

Редколегията на програма „Хоризонт“ на БНР се срещна с членовете на Съвета за електронни медии
19.09.2019 / 19:58

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира прокуратурата с искане за проверка по изнесените твърдения за натиск върху журналисти от Българското национално радио (БНР), за опит за цензура и за физически заплахи. Това стана ясно, след като редколегията на „Хоризонт“ беше изслушана от членовете на регулатора по казуса „БНР“.

В становището на Редколегията се посочва, че в обясненията на генералния директор Светослав Костов за спирането на радиосигнала на програмата на 13-и септември и по случая със Силвия Великова има разминавания.

Зам. главният редактор на програма „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска настоя за оставката на генералния директор и на Управителния съвет на медията. Според нея през Светослав Костов е осъществяван натиск върху общественото радио:

„Без оставки с този генерален директор и с този Управителен съвет не можем да продължим да работим. При нас свободата на изразяване е изключително важна. В качеството си на заместник главен редактор на програмата аз настоявам за оставка на генералния директор и на Управителния съвет“.

СЕМ реши, че на БНР ще бъде наложена имуществена санкция за нарушаване на Закона за радио и телевизия, за нарушаване на условията на индивидуалната лицензия заради спирането на програмата.

СЕМ покани на среща Редколегията на „Хоризонт“ и Светослав Костов

Владимирова отправи покана към генералния директор на БНР Светослав Костов и Редколегията на програма „Хоризонт“ за съвместна среща в медийния регулатор още утре.

Светослав Костов заяви, че е готов на среща с Редколегията на програма „Хоризонт“ и с членовете на СЕМ.

„Преди да влезем в комисия успях да видя частично част от изложенията. Лично аз съм много изненадан от едни такива твърдения, но не мога да коментирам думи на колеги, защото ние преди всичко сме колеги, не само с госпожа Великова, с всички останали от БНР. Това, какво иска редколегията, мисля, че аз съм казвал винаги, ще седнем в един диалог, в един разговор можем да изговорим нещата. И пак казвам, сигурен съм, че ще намерим най-доброто решение за БНР. След като получа поканата, съм готов да отида на среща, винаги“, заяви генералният директор на БНР.

Ново заседание на СЕМ по случая „БНР“

По предложение на Розита Еленова ще има ново заседание на медийния регулатор, на което да присъстват и петимата членове на надзорния орган, тъй като Галина Георгиева в момента е в отпуск. Заседанието ще се състои в следващия петък, 27 септември. На него ще бъдат разгледани допълнителни факти и обстоятелства.

„Всеки един от съветниците може да внесе искане за разглеждане и съответно гласуване на оставката на г-н Светослав Костов“, каза председателят на СЕМ София Владимирова.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев