АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. НЕЛИ ОГНЯНОВА: ТОВА РЪКОВОДСТВО НЯМА ПОВЕЧЕ МЯСТО В БНР

проф. Нели Огнянова
19.09.2019 / 19:51

Това ръководство няма повече място като ръководство на БНР, заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ медийният експерт проф. Нели Огнянова.

Нарушен е не един закон, за което ще се носи отговорност, подчерта експертът и добави:

„В Закона за радио и телевизия има една-единствена възможност, в която СЕМ може да търси отговорност от физическо лице. Тази разпоредба е релевантна към обстоятелствата в момента. Става въпрос за разпоредба, предполагаща, че ако генерален директор на обществена медия извърши или допусне други лица да извършат системни или груби нарушения на Закона за радиото и телевизията, мандатът на генералния директор може да бъде предсрочно прекратен“.

Проф. Огнянова е категорична, че в случая има основание за търсене на лична отговорност на генералния директор. „Освен това никой в държавата няма интерес обществена медия да бъде ръководена от човек в тежка зависимост“, отбеляза още тя.

Според нея натискът в БНР е политически:

„Идва месец октомври, който е зареден с политически събития. Предстоят местни избори. На масата е въпросът с избора на главен прокурор. Позицията главен прокурор несъмнено е много мощен инструмент на властта. Разпределянето на властовите позиции, които предстоят, са свързани и с БНР, и конкретно със съдебния ресор. Големият натиск води към отстраняване на водещ авторитетен журналист именно от ресор, свързан със съдебната власт. Това се търси – Радиото да не е активно по начина, по който е активно обикновено – със силните си журналисти в ресора“.

Силвия Великова разбира ролята на обществените медии, осъзнава я и я приема като кауза, подчерта медийният експерт.

Случаят с Великова прерасна в нещо много по-мащабно – спряното излъчване на Радиото, каза проф. Огнянова. Тя припомни, че същият технически директор преди години е извършил нещо подобно:

„В някакъв смисъл той е „рецидивист“ в тези действия. Виждам основание институциите да се занимават с него“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев