АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЯ АХЧИЕВА СПЕЧЕЛИ ДЕЛО СРЕЩУ БНТ, СЪДЪТ ОТМЕНИ ДИСЦИПЛИНАРНОТО ѝ НАКАЗАНИЕ

Валя Ахчиева
10.09.2019 / 20:14

Разследващият журналист Валя Ахчиева спечели делото, заведено от нея срещу БНТ. С решение от 9 септември съдия Анелия Янева от Софийския районен съд отменя наложеното ѝ наказание "последно предупреждение за уволнение" и осъжда държавната медия да плати разноските на Ахчиева по делото, съобщава "Де факто".

Наказанието е най-тежкото преди уволнението. То е наложено от бившия генерален директор Константин Каменаров през февруари тази година. Поводът е разследване на Ахчиева за незаконен бетонов център в сливенското село Ябланово. Желанието й е било чрез анализ на независима лаборатория да изясни дали бетонът, с който са построени къщи, не е опасен за живота и здравето на хората, които живеят там.

Това разследване не е излъчено в авторското ѝ предаване "Открито", което след това е спряно от ефир. Ахчиева е наказана заради поисканата експертиза, която щяла да ощети бюджета на БНТ с над 900 лева с ДДС.

В исковата си молба до съда обаче Ахчиева твърди, че експертизата е уговорена като безвъзмездна, а ръководството на БНТ не е спазило законовата процедура, включително за получаване на обяснения в регламентираните срокове.

В решението си Софийският районен съд приема, че дисциплинарната процедура е била спазена, но твърдяното дисциплинарно нарушение не е извършено. СРС обяснява, че в тези производства – по оспорване на наложено наказание като незаконно – съдът се произнася само по наведените от ищеца факти, а в тежест на ответника е да докаже своята изрядност. В случая това не е направено, обратното. Доказано е, че с независимата лаборатория е договорена именно безвъзмездна експертиза, както от самото начало твърди Ахчиева.

Решението на СРС не е окончателно, може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев