АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП УВОЛНИ СЪВЕТНИКА СИ ПО НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ДЖОН БОЛТЪН

Ястребът Джон Болтън
10.09.2019 / 20:10

Американският президент Доналд Тръмп е уведомил съветника си по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, че услугите му "вече не са необходими". Това съобщи самият Тръмп в социалната мрежа "Туитър".

"Снощи информирах Джон Болтън, че услугите му вече не са нужни в Белия дом. Несъгласието ми с много от предложенията му е остро, така е и с други от администрацията," обясни Тръмп. "Затова поисках от Джон оставката му, която ми бе дадена тази сутрин. Много благодаря на Джон за услугите му."

Очаква се да бъде обявен нов съветник другата седмица.

Тръмп изненада мнозина със съобщението, тъй като след по-малко от час се очакваше извънреден брифинг на Болтън с държавния секретар Майк Помпео и финансовия министър Стивън Мнучин.

Изненадан, изглежда, е и самият Болтън - "Ройтерс" го цитира с думите, че предложил на президента да подаде оставка снощи, а отговорът бил: "Да говорим за това утре."

Проблемите на Доналд Тръмп със съветника по национална сигурност Джон Болтън може да доведат до отстраняването му, съобщи още преди два месеца американското издание Washington Examiner, цитирано от “Фокус“.

Според неофициална информация кандидати за наследници на Болтън не липсват. Част от тях са пенсионираният полковник Дъглас Макгрегър и Рики Уодъл, асистент на председателя на Комитета на началниците на щабове.

Агресивната политика на съветника спрямо враговете на САЩ е една от причините за недоволството на държавния глава, който редовно се шегува, че помощникът му „би се зарадвал на война където и да е“, написа тогава изданието.

Болтън подкрепи провален опит за преврат във Венецуела и настояваше за смяна на режима в Иран.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев