АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИС ДЖОНСЪН СВИКВА СПЕШНА СРЕЩА НА КАБИНЕТА, ЗАПЛАШВА С ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

Борис Джонсън
02.09.2019 / 15:47

Британският премиер Борис Джонсън свиква извънредно заседание на своя кабинет за по-късно в понеделник и може да поиска от депутатите да гласуват за провеждане на извънредни избори, ако мнозинството от тях гласуват срещу подхода на неговото правителство за Брекзит, заяви политическата редакторка на Би Би Си Лаура Кюнсберг.

"Кабинетът се свиква този следобед", отбеляза г-жа Кюнсберг и добави: "Реалната възможност сега е, че Джонсън може да поиска от депутатите да гласуват тази седмица за провеждането на предсрочни общи избори".

"Това обаче ще се случи, ако бунтовниците в неговата партия приемат закон за предотвратяване на Брекзит без сделка, а не, разбира се, ако загубят при това гласуване!", подчерта политическата редакторка на Би Би Си.

Според информации и на други медии, включително вестник "Гардиън", правителството на Обединеното кралство се стреми да свика общи избори още тази седмица. Премиерът Борис Джонсън е подготвен за подобен ход, след като редица депутати от неговата Консервативна партия заявиха, че ще подкрепят тази седмица законодателство, което има за цел да се забрани Брекзит без сделка на 31-ви октомври.

Говори се, че около 25 "бунтовници" сред Торите са готови да подкрепят подобен законопроект, което означава, че правителство ще претърпи поражение в британския парламент.

По-рано днес Торите, които подкрепят законодателството срещу Брекзит без сделка, заявиха, че правителството иска да ги "прочисти" от управляващата Консервативна партия.

Междувременно и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че иска общи избори и дори намекна, че може да подкрепи провеждане на втори Брекзит референдум.

"Трябва да се обединим, за да спрем Брекзит без сделка - тази седмица може да бъде последната ни възможност “, посочи Корбин в реч в Салфорд, Северна Англия. "В този случай се нуждаем и от предсрочни общи избори".

"При такива избори Лейбъристката партия ще даде шанс на хората да поемат обратно контрола и да имат последната дума чрез публично гласуване, включително за възможността да останат в ЕС“, подчерта той.

На конкретен въпрос дали лейбъристите наистина искат общи избори, той отговори: "Да. Искаме общи избори“.

"Вотът на недоверие на правителството на Борси Джонсън лежи сериозно на масата", посочи той и добави: "Ако няма Брекзит сделка с ЕС, ние бихме гласували да останем в рамките на съюза, а ако все пак се постигне някаква друга сделка, тогава демократичните процеси в нашата партия ще решат каква позиция да заемем".

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън също заяви, че ще подкрепи общи избори, но само ако те се проведат преди крайния срок за Брекзит на 31-ви октомври.

Стърджън написа в Туитър: "Тъй като се говори за общи избори, аз казвам "да ги проведем"... но това трябва да стане преди 31-ви октомври. Депутатите не трябва да позволят на Джонсън да се заиграва с датата за подобен предсрочен вот като опит да прокара Брекзит без сделка".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев