АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: СКАНДАЛИТЕ СА В ПРАВИТЕЛСТВОТО, ТЕ СА МНОГО И УНИЩОЖИТЕЛНИ

Президентът Румен Радев
24.08.2019 / 19:18

"Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа“. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на връх Шипка пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве.

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев напомни, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя: „Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава.

Президентът беше помолен да коментира вчерашните твърдения на министър-председателя за причините за освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков. „Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, добави президентът, цитиран от пресслужбата на държавния глава.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че шефът на Национална служба за охрана (НСО) Данчо Дяков е напуснал поста си заради "огромните скандали в президентската институция".

Според Борисов заради "огромните скандали в президентската институция ген. Дяков е бил изритан".

Президентът Радев обаче изложи друга версия - преди десетина дни при него дошъл ген. Дяков с молба да бъде освободен и изтъкнал лични причини, които държавният глава нямало как да не уважи.

Главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов написа във Фейсбук: "Ген. Дяков е достоен за уважение човек! " и определи казаното от Борисов като "лъжи". Той заяви, че президентът няма да коментира думите на премиера с мотива: "Лъжи не коментираме".

Преди няколко дни правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от поста си от 30 август.

От НСО уточниха, че той се оттегля по свое желание и по лични причини. Според Закона за НСО освобождаването на началника на службата се извършва от президента след съгласуване с Министерския съвет.

Дяков е на поста от март 2018 г., назначен с одобрен от правителството указ на президента Румен Радев. Тогава той беше и удостоен с висшето офицерско звание генерал-майор.

Преди това Дяков беше съветник на Румен Радев по военната сигурност.

Източници: dnes.dir.bg, "Епицентър"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев