АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

142 ГОДИНИ ОТ ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

Президентът Румен Радев на Шипка
24.08.2019 / 19:07

Хиляди българи от цялата страна изкачиха връх Шипка, където днес е кулминацията на честванията, за да положат цветя на Паметника на свободата. 142 години след победата над османските войски президентът Румен Радев призова да отстояваме свободата си от посегателствата на чужди и свои:

"Да отстояваме свободата си от посегателствата – от чужди и от свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. Ще израснат нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие. Вечна памет на героите. Да живее България".

"В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е, защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад", каза президентът.

Тържествата за съдбоносните августовски боеве за отбраната на прохода на Шипка по традиция събират българи от различни краища на страната. Впечатление прави, че хората, изкачили се на върха днес, са по-малко от предишни години. Сред дошлите за честването бяха много семейства с деца: "Да дойдат да видят и да почетат родината и героите, които са загинали за нея". "В училище ни разказаха, че тук са се водили боеве за освобождението на България".

Най-голям интерес предизвика възстановката на боевете. Моменти от сражението на мястото, където е била главната позиция на отбраната, пресъздадоха 250 родолюбци от националното дружество "Традиция". 70-годишният Иван Семерджиев участва за поредна година: "Искаме да вдигнем малко духа на българина, независимо че играеме от противника като башибозук, ние носим в сърцата си топлата кръв на българина".

Днес Отбелязваме и друго паметно събитие – 85 години от освещаването на Паметника на свободата. В памет на героите на Шипка заупокойна молитва отслужи Великотърновският митрополит Григорий в съслужие с габровски свещеници.

В памет на героите тази вечер в Габрово ще се състои тържествена заря-проверка.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев