АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АДВ. МИХАИЛ ЕКИМДЖИЕВ ЗА ДЕЛОТО ПО ХАКЕРСКАТА АТАКА: ТОВА Е РИАЛИТИ ФОРМАТ!

Михаил Екимджиев
02.08.2019 / 23:54

Ако ВСС и президентът допуснат Гешев да стъпи в длъжност, цялата прокуратура ще добие този формат на бурлеска, на абсурд… „Вече това е един риалити формат на наказателен процес, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво нелепо шоу за забавление на публиката. Първо, обясняват как се подготвя атентат срещу държавния глава или чуждестранни делегации с пръскалките пред Народното събрание, а след това публикуват над 2000 данни на съдии, на прокурори, на премиера, на уважаемия господин Пеевски – нещо, заради което те водят делото срещу господин Иван Тодоров, срещу „ТАД груп“ и така нататък. Това е откровен сюрреализъм. Някой кинаджия сигурно страшно би се забавлявал да направи сценарий от всичко. Това ще бъде сценарий за „Оскар“. Тези действия на прокуратурата категорично не могат да бъдат законни. Те са откровено противоконституционни“, каза адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

„….Целта е да се манипулира общественото мнение, като избирателно се вадят определени пасажи, а отдолу се дават обяснителни текстове. Това е театър за наивници! Аз се притеснявам, наистина се срамувам и страхувам, от това, че прокуратурата действа така, както е действала по времето на Сталинисткия комунистически режим“.

Адвокат Екимджиев се позова на общоизвестния диалектически закон за преминаване на количествените натрупвания в качествени изменения:

„След като през последните десетина дни бяхме свидетели на безпрецедентно натрупване на откровени прокурорски глупости, на нелепици, изказани от ред прокурори, съвсем логично беше в един момент тази критична маса да премине в качествено изменение – съобщението на една загрижена прокурорка, че пред Народното събрание са могли тези кибертерористи да манипулират напоителните системи и пръскалките да създадат опасност за националната сигурност и това се интерпретира като диверсия. За да замажат този гаф, който показва пълната безпомощност, който е симптом на, според мен психиатричен, се стигна до това безпрецедентно публикуване“.

По думите му „ сме свидетели на безпрецедентно и напоителното изнасяне на следствени материали“:

„Без да се използва дори условно наклонение, се казва: „Този е извършител, ние имаме категорични доказателства, че тази фирма се е занимавала с кибертероризъм. В една нормална държава, особено в Щатите, тази фирма би занулила този прокурор и този прокурор никога не би си помислил да продължи да работи след такова изказване, защото това са невероятни репутационни щети, без още да се знае за какво става въпрос“.

Според юриста има презумпция, че в закона се влага здрав разум и логика и „затова тези действия на прокуратурата категорично не могат да бъдат законни“. Той подчерта, че презумпцията за невиновност е била директно „смачкана“ с изявленията на прокурора Гешев и „тази загрижена жена, която видя терористична атака в пръскалките, а тя се оказа и ръководител на звеното за антитероризъм в Специализираната прокуратура“.

„Имам известно успокоение, че засега тези откровено гротескни измерения на прокуратурата са характерни повече за Специализираната прокуратура. Но ако ВСС и президентът допуснат господин Гешев да встъпи в длъжност, то цялата прокуратура ще добие този формат на бурлеска, на абсурд…“.

С действията си в последните дни прокуратурата е сътворила „погром върху доверието на хората в държавността“, убеден е Екимджиев.

„Това е най-големия пробив в националната сигурност – когато хората презират институциите си, защото виждат тяхната безпомощност, а в случая прокуратурата го направи“.

Относно факта, че прокуратурата предостави лесен достъп до данните на над 2000 магистрати, Екимджиев коментира:

„Има такъв състав в Наказателния кодекс и е интересно да видим дали някой ще потърси наказателна отговорност от прокурорите, които са го допуснали... Иначе всеки гражданин, всички тези съдии, прокурори и следователи, включително господин Пеевски и господин Борисов, могат да потърсят обезщетение срещу Прокуратурата за изнесените им данни. Това е по Закона за защита на личните данни в България. А иначе, в Страсбург вече имаме поне десетина осъдителни решения. Новатор в тази дейност беше бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който публично четеше присъди и обявяваше хора за престъпници, но господин Гешев и ръководената от него прокуратура се оказват един достоен приемник“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев