АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОТИЦИ НА ПРОТЕСТ В ПАЗАРДЖИК И В СЛИВЕНСКО СРЕЩУ ЗАПОВЕДТА ЗА ИЗБИВАНЕ НА ДОМАШНИТЕ СВИНЕ

Бойко Борисов и Десислава Танева се срещнаха с кметове на засегнатите селища
02.08.2019 / 23:45

Стотици се събраха в Пазарджик, за да протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове.

За да тушират напрежението, в града пристигнаха премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

В сградата на общинската администрация Бойко Борисов и Десислава Танева се срещнаха с кметове на засегнатите селища. Стопани на домашни прасета не се допуснаха. На входа те връчиха на Борисов декларация с искане за максимално удължаване на срока за доброволно ликвидиране на прасета от т.нар. "заден двор" и ясно и точно да се каже каква ще е сумата за обезщетения и кой точно ще има право на нея. Срещата бе закрита за журналисти.

След срещата стана ясно, че срокът за доброволното ликвидиране на домашните прасета в пазарджишка област остава 11 август.

Стопаните на домашни прасета в 20-километровите санитарни зони около свинекомплексите ще получат от държавата по 300 лева на двор, ако умъртвят доброволно животните. Парите са предназначени за дезинфекция на помещенията. Това е обяви премиерът Бойко Борисов на срещата с кметовете от Пазарджишко.

Те от своя страна се ангажираха да агитират хората за доброволно ликвидиране на прасетата от т.нар. „заден двор“ в определените срокове.

Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на АЧС и огромната популация на диви прасета, като подчерта, че ваксина срещу болестта все още няма.

 

В Пазарджик Бойко Борисов коментира и номинацията за главен прокурор:

„Не трябва никоя партия и правителство да се меси в независимата съдебна власт. И затова не излъчих. А кой са си излъчили прокурорите, дали е подходящ - Висшият съдебен съвет ще реши. Какво е това политически партии да си предлагат прокурори, аз не предлагам никой, който стане - той“.

 

Междувременно за втори пореден ден протести срещу умъртвяването на домашни прасета има и в сливенското село Крушаре. Протестиращите отново блокираха пътя Сливен - Ямбол. Протестът премина моста на река Тунджа и вече са блокирани всички подстъпи към Сливен в посока АМ "Тракия".

Там новината за решението правителството да отпусне по 300 лева на двор с унищожени прасета бе посреещната с общо недоволство.

Недоволните настояха за оставката на правителството: „Ако ги дава от личните пари – ок. Той ги дава от нашите пари…Подигравка – 300 лева на двор, ами той ако има 5 прасета по 300 лева? 300 ли правят 5 прасета? Ами, ако има 200?...А аз като ги послушах като изклах 6 какво ще ми даде? Ще каже да не си ги клал?“

Главният път Сливен - Ямбол ще остане затворен през цялата нощ, заканиха се протестиращите и обявиха, че ще изчакат сутринта, когато според тяхна информация в Крушаре ще пристигне тежка селскостопанска техника от ямболските села.

Протестиращите решиха още да отправят покана към министър-председателя Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева да се срещнат с тях след срещата им в Пазарджик.

„Каня ги най-официално, ще ги изчакаме да дойдат тук и да ни обяснят тяхната версия как смятат да продължават по-нататък, защото за мен това е геноцид…Ако те искат да дойдат нещо да ни кажат добре дошли. Ако ли не, да минат да си оставят оставките в София“, казаха недоволни стопани.

Хората бяха категорични, че няма да си заколят животните въпреки, че днес изтече срокът, в който трябваше да бъдат ликвидирани всички прасета в областите Сливен и Ямбол.

„Не знам, няма кой да ми обясни кое е проблема във фермата. Нямам болно животно. Не съм клал, няма и да заколя. Вземат ли и тях, остават ми две деца – да вземат и тях“.

Хората настояват за справедливост и обявяват, че не вярват на мерките срещу АЧС. Те скандират "Оставка" и "Мафия", като твърдо вярват, че властите работят в полза на големите свинекомплекси, а не за малкия фермер. Дори се прокрадва и слухът, че през годината им е отказвано да регистрират животните. Сега всички събрани искат оставката на правителството, защото не изпълни техните искания от вчера да отмени забраната за унищожаване на животните.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев