АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ НАПУСКАТ ОКОНЧАТЕЛНО КЛЮЧОВ РАКЕТЕН ДОГОВОР С РУСИЯ

САЩ-Русия
02.08.2019 / 08:06

САЩ се оттеглят днес окончателно от договора с Русия за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, съгласно обявеното от администрацията във Вашингтон намерение.

Помощникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън заяви преди два дни, че Съединените щати са спазвали прекалено дълго време договора, докато Русия е продължавала да разработва съвременни балистични и хиперзвукови системи в нарушение на документа.

От своя страна Русия отрича новите ракети да са в нарушение на договора.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще даде брифинг по този повод в централата на алианса около обяд.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег бе подписан между лидерите на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 година. Той забранява на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км. Очаква се неговият край да изправи светът пред по-напрегната глобална ситуация.

Кореспондентът на военното издание „Джейнс дифенс уикли“ в Брюксел Брукс Тигнър прогнозира в интервю за БНР, че с разпадането на договора за ядрените ракети със среден и малък обсег ще се повиши напрежението в Черноморския регион.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев