АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕРКИТЕ ЗА БОРБА С ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ СРЕЩАТ СЪПРОТИВА ОТ ДРЕБНИТЕ СТОПАНИ

Прасета
01.08.2019 / 19:10

Радикалните мерки за борба с чумата по свинете срещат съпротива. Кметовете на 30-те села в община Пазарджик няма да допуснат принудително избиване на домашни прасета. В населените места тече подписка, в която се настоява за отмяна на заповедта на земеделския министър. В определената 20 километровата санитарна зона попадат всички пазарджишки села и още 44 населени места край Велинград, Пещера , Брацигово и Лесичово. Заради протестите в Пазарджик пристигна земеделският министър Десислава Танева. След двучасова среща стана ясно, че крайният срок за умъртвяване на животните в областта се удължава и вече е 11-и август.

Прояви на недоволство има и на други места в страната.

Собственици на прасета от сливенското село Крушаре излязоха на протест срещу избиването на животни. С искане за оставки хората блокираха пътя Сливен - Ямбол.

Протест имаше и пред областната дирекция по храните в Ямбол.

Собствениците на домашни прасета от две селища в шуменската община Велики Преслав пък са отказали да заколят животните доброволно до края на срока, който изтече вчера в 17.00 часа. Към момента няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете в Шуменска област.

Девет от десетте общини в област Велико Търново попадат в 20-километровите зони на двата големи промишлени свинекомплекса в региона. Местните хора и кметове се противопоставят на евтаназията. В град Долна Оряховица хората готвят протести и няма да допуснат властите да умъртвят прасетата в домакинствата, заяви кметът Григор Минков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев