АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН ОБВИНЯВА МЕРКЕЛ ЗА РАЗНОГЛАСИЯТА ЗА ПОСТОВЕТЕ В ЕС

Виктор Орбан
02.07.2019 / 12:31

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обвинява германския канцлер Ангела Меркел за провала на Европейския съвет да номинира кандидатите за топ позициите в Общността, информира "Политико".

Пред държавна медия Орбан подчерта, че

"за първи път през моите 30 г. в европейската политика виждам ръководителя на най-голямата партия и най-голямото правителство в Европейската народна партия (ЕНП) - германския канцлер –

открито да отхвърля демократично решение на председателя на Европейската народна партия".

Орбан, чиято управляваща партия в Унгария ФИДЕС в момента временно е с отнети членски права в ЕНП заради нарушаване на върховенството на закона, смята, че кандидатът на социалистите Франс Тимерманс е под влиянието на американския бизнесмен Джордж Сорос.

"Тимерманс е добър боец и не е посредствен опонент, за което има моето уважение. Той е идеологически боец, който не приема различията, който не толерира други възгледи освен своите и от либералната демокрация, и който иска да наложи концепцията си на всички страни членки на ЕС", подчерта унгарският лидер.

"Ключовият проблем тук е голямата финансова подкрепа в продължение на много години за неправителствени организации като на Сорос. Това е основният процес с потенциал за предрешаване на всичко. Някои от нас искат да спрат този процес", поясни Орбан.

По непотвърдена информация Франс Тимерманс е фаворит за поста председател на Европейската комисия. Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП, е гласен за председател на Европейския парламент.

Според Forexlive Франция вероятно ще получи поста председател на Европейската централна банка. Спрягат се имената на Беноа Кьоре - френски икономист, Член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, и Франсоа Вилерой дьо Гало - гуверньорът на Френската централна банка.

Днес евролидерите възобновяват разговорите за кандидатите след два поредни дни на напрегнати преговори, завършили без успех.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев