АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕНЕРАЛНИЯТ СЕКРЕТАР НА ООН ПРИЗОВА ЗА СПЕШНИ МЕРКИ СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

Антониу Гутериш
30.06.2019 / 20:52

Промените на климата напредват по-бързо от предвиденото и има нужда от спешни действия, за да се избегне "катастрофа". За това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде АФП.

"Събрали сме се тук, защото светът е изправен пред сериозна необходимост от спешни действия за климата", заяви Гутериш в Абу Даби, където участва в двудневна среща, посветена на климата, която трябва да подготви срещата на върха за климата през септември в Ню Йорк.

"Климатичните изменения се случват сега и напредват дори по-бързо от предвижданията на най-добрите световни учени и изпреварват нашите усилия за борба срещу тях", каза Гутериш. Той припомни, че всяка седмица има нови разрушения, свързани с климата, споменавайки за наводнения, суши, жеги, пожари и супербури.

"Климатичните промени напредват по-бързо от нас", предупреди Гутериш, който е насрочил срещата за климата на 23 септември в Ню Йорк.

"Знаем, че дори и обещанията от споразумението от Париж да бъдат напълно спазени, ние ще се изправим пред покачване с най-малко 3 градуса по Целзий на температурите до края на века", каза Гутериш и допълни, че това ще бъде катастрофа за живота, такъв какъвто ни е познат. Генералният секретар отбеляза, че ситуацията ще продължи да се влошава, освен ако не се се действа сега спешно и амбициозно.

Той призова правителствата да спрат да изграждат нови централи с въглища до 2020 г., да съкратят емисиите на парникови газове с 45% през идното десетилетие и да направят преход в базиращите се на изкопаеми горива икономики, допълва АП.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев