АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА СВАЛИ ДОВЕРИЕТО СИ ОТ ЖАБЛЯНОВ И ГО ИЗВАДИ ОТ ИБ НА БСП. ПЛЕНУМЪТ Я ПОДКРЕПИ

Корнелия Нинова
30.06.2019 / 21:03

Националният съвет на БСП подкрепи лидера си Корнелия Нинова и по нейно искане освободи Валери Жаблянов като член на ИБ на партията. С явно гласуване и почти пълно единодушие пленумът одобри всичките й предложения за обновление на ИБ на БСП. Само десетина членове на НС гласували против оставката на Жаблянов, 60 застанали категорично зад Нинова, двадесетина се въздържали. В остър доклад пред Националния съвет на БСП председателят на партията Корнелия Нинова обявила, че сваля доверието си от Валери Жаблянов и иска неговата оставка от Изпълнителното бюро на партията, научи Епицентър.бг.

Нинова предложила още да бъде увеличен съставът на Изпълнителното бюро, за да се чуват различните мнения в партията. Тя излязла и с предложение да се създаде Национален дискусионен клуб. Очаква се да го оглави едно от знаковите имена на партията Янаки Стоилов.

Имаше разнобой по политически решения и действия на парламентарната група. Очевидно с цел да се отдели ИБ от парламентарната група, има дефекти, предлагам да засилим комуникацията между Бюрото и парламентарната група, посочила Нинова.

Във връзка с манипулации в медийното пространство за финансови злоупотреби, на членовете на НС на БСП бяха предоставени всички документи за извършените разходи. Проведе се дискусия, след която Националният съвет на БСП прие с мнозинство финансовия отчет за първото шестмесечие на 2019 г. Пленумът прие и актуализиран бюджет до края на годината, както и нов щат и структура във връзка с намаляването на субсидията.

След решение на Националния съвет на БСП, съставът на ИБ на БСП е разширен. В него влизат: Асен Гагаузов, Весела Лечева, Георги Свиленски, Манол Генов, Милка Христова, Николай Бериевски, Стоян Мирчев. Националният съвет на БСП освободи Валери Жаблянов като член на Изпълнителното бюро на БСП.

НС на БСП утвърди и нов предизборен щаб за местните избори в състав: Кирил Добрев - председател, Деница Златева, Владимир Москов, Вяра Емилова, Драгомир Стойнев, Ивелин Николов, Бояна Бозаджиева, Атанас Атанасов, Асен Гагаузов, Атанас Зафиров, Атанас Костадинов, Георги Свиленски, Калинка Николова, Георги Чакъров, Пенка Йорданова.

Нинова предложила да бъде освободен Валери Жаблянов със следната мотивация:

”Аргументите ми, започвам с най-малко важното. За малко щяхме да останем без документи за последното заседание на конгреса.

Вторият ми аргумент е за идеологията. Валери е председател на комисията по идеология и от 2017 г. тя почти не се е събирала.

На трето място е най-сериозното - става въпрос за заседанието на ПАСЕ и неговото отсъствие. Това налага днес ние да даваме обяснение. Там се гласуваха ограниченията на Русия, Истанбулската конвенция и доклада за корупцията в България. Не сме информирани, че той ще отсъства, така че да можем да изпратим негов заместник. Свалям доверието си от него и бих искала да напусне Бюрото, може би е редно той да си подаде оставката“, завила Нинова пред пленума.

И продължила: Чух разумните критики и смятам да ги отразя в бъдещата работа на партията. За мен е съществен въпросът за идеологията. За съжаление в България никой не говори за това. Ние останахме единствената партия с идейна основа. Преди конгреса се чуха различни мнения за модерното ляво, за европейската левица, за консерватизма. Тези въпроси трябва да дискутираме, но не сами, затворени в себе си. Предлагам да създадем Национален дискусионен клуб.

Нинова предложила: Да поканим различни партии от левия спектър, различни институти, движения и да започнем съществена дискусия за две неща - демокрация и модерно ляво в България и в Европа. В разговорите да се включат и европейски лидери, политици, специалисти. Светът се променя и поставя различни предизвикателства пред идеите. Ние трябва да отговорим на тези предизвикателства", казала пред пленума Нинова.

Преди началото на заседанието на Националния съвет Жаблянов бе спрян от репортери с въпроса как ще коментира информацията, че ще бъде отстранен от бюрото.

Надявам се да не виждат в мен враг, а партиен другар, каза Жаблянов.

Пред Националния съвет Жаблянов обяснил, че чрез новия състав на ИБ Нинова иска да преподреди хаоса, който създала с оставката си. С нови членове не се разширява демокрацията, а търсенето на аргументи постфактум, за да се оправдаят предварително взети решения, е вече стил, заявил той.

И добавил, че заседанието на ПАСЕ не било толкова важно, а суспендирането на правата на руската делегация в ПАСЕ няма общо със санкциите наложени от други органи, където той единствен е гласувал против. Казал, че останал в София заради проверките на имуществото му, които се водят. Компетентните органи го помолили да е на разположение. Заместници не били изпратени, защото НАП, ВКП и КОНПИ са поискали той да е на разположение след изтичането на срока, когато е било възможно да се правят промени в състава на делегацията.

Георги Пирински, Атанас Мерджанов и Велислава Дърева защитили Жаблянов, който отказвал да подава оставка.

При гласуването по-късно НС подкрепи Нинова и гласува оставката му. С явно гласуване са били приети и останалите промени в състава на ИБ на БСП.

Източник: "Епицентър"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев