АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

400 ПРОТЕСТИРАЩИ БЛОКИРАХА ИЗХОДА НА СОФИЯ ПРЕЗ ВЛАДАЯ

Недоволните жители пресичаха многократно една от пешеходните пътеки
30.06.2019 / 20:49

Недоволни жители на няколко софийски и пернишки села блокираха международен път Е-79 на изхода на София през Владая.

Протестиращите са от селата Владая, Драгичево, Мърчаево, Рударци и Кладница, а главната причина за недоволството им стана намерението на Агенция „Пътна инфраструктура“ да спре реверсивното движение, което всяка сутрин се извършва чрез поставяне на конуси, осигуряващи две ленти за движение в посока столицата.

Недоволните жители пресичаха многократно една от пешеходните пътеки в пътния участък, което спираше движението на моменти и предизвика натрупването на дълги колони от автомобили и в двете посоки. През определени интервали от време те все пак пропускаха част от автомобилите.

Двама души бяха задържани от полицейските служители, а няколко са получили предупредителен протокол, стана ясно от инж. Васил Николов, председателя на инициативния комитет.

Подкрепа към протеста им изразиха и жители на градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград. Въпреки уверението от АПИ, че ръчното реверсивно управление на трафика през пътя Княжево – Владая все пак ще бъде осигурявано в натоварените три, демонстрациите ще продължат.

„Обещания от АПИ не за първи път чуваме. Това, че за пореден път сме чули такова обещание, в никакъв случай не ни успокоява, защото все пак трета година се борим с този въпрос. Целият този ремонт през 2017 и 2018 г. беше с цел да се реализира това реверсивно движение. В момента се извършва ръчно, само в една част, но и него искаха да спрат“, коментира инж. Николов.

Протестиращите настояват АПИ до месец октомври да въведе постоянна реверсивна организация на движението в натоварените часове, регулирана и контролирана от светофарни уредби и подходяща пътна маркировка. „Обещали са я още от времето на министър Нанков, а след това и от Петя Аврамова бе препотвърдена, но все още не е реализирана“, припомни инж. Николов.

Той посочи, че протестът е започнал в 17.00 часа и е продължил до 18.30 часа. Участие в него са взели между 300 и 400 човека. „Протестът беше по-малък, защото автобусите, които бяха планирани да тръгнат от Благоевград, Дупница, Кюстендил и Радомир ги отказахме, защото постигнахме все пак някакви договорки с Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) и за това решихме протестът да е символичен, като предупреждение“, каза организаторът на протеста.

Недоволните граждани имат и второ искане – отваряне на северния изход на с. Драгичево в посока София.

„В момента хората, за да стигнат до София, обикалят 8 километра и отново влизат в тапата. Ние искаме да се намери вариант. Ако не може да има светофар, трябва да се намери друг вариант, но не може селото да бъде в такава ситуация“, категоричен е той.

Жителите на петте села алармират и за проблеми с отводняването на този пътен участък и настояват за неговото осветяване.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев