АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОЛДОВА: ОСТАНАЛИЯТ БЕЗ ВЛАСТ ПЛАХОТНЮК ОБЯВИ ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ

Владимир Плахотнюк
10.06.2019 / 21:26

На извънредно заседание на молдавския парламент на 8 юни Зинаида Гречани бе избрана за негов председател, а Мая Санду за министър-председател. А също така и кабинет на министрите в пълен състав.

„Диктаторът падна. Започва процес на почистване на Република Молдова. Днес политическите сили с различни възгледи гласуваха за премахване на олигархичния режим. Това правителство означава възстановяване на закона и реда. Екипът, който поема тази задача, има достатъчно смелост, опит и любов към страната. Режимът предизвиква омраза и ни разделя на категории, но ние сме граждани на една страна. Днес приключваме тази война един срещу друг”, заяви Мая Санду в речта си от трибуната на парламента.

Новият премиер обеща да „освободи държавата от плен и да приеме пакет от антиолигархични закони, да изведе страната от международната изолация и да възстанови икономиката, да създаде условия за подобряване на качеството на живот и да извърши реформи в областта на правосъдието”.

„Всички служители в публичния сектор трябва да знаят, че никой няма да ги заплашва, ако имат други политически възгледи. Всички бизнесмени ще имат условия за честен труд, никой няма да им отнема бизнеса или да ги изнудва. Не знам колко дълго ще продължи мандатът на това правителство, но знам, че в края му искаме да кажем, че сме изпълнили задължението си добре. Имаме шанс за нова страница в историята на нашата страна. Това е чист лист и ще го напишем заедно”, завърши речта си Мая Санду.

Сътрудникът на Санду Андрей Настасе оглавява Министерството на вътрешните работи и като министър на вътрешните работи вече призова лидера на Демократическата партия да се откаже от властта: „Той узурпира властта в държавата. Това, което депутатите направиха днес, даде надежда на цялата страна. Нека не се осмелява да се противопоставя на изпълнението на народната воля. Настоятелно призовавам да прехвърли властта по мирен и цивилизован начин, защото Молдова не принадлежи на него. Нека нареди на всичките си милитаризирани структури, които са завзели държавата, да напуснат и да оставят вратата отворена за новото правителство”.

А новото молдавско правителство вече е напълно оформено и положи клетва.

Демократите обаче няма да се откажат от властта мирно и по цивилизован начин. В неделя вече бяха обявени протести в цялата страна. Лидерът на ДМП и „стопанинът” на Молдова заяви, че Додон, заедно с блока АКУМ, „е извършил държавен преврат”.

„Умишлено са нарушили Конституцията и решенията на Конституционния съд. ДМП не признава законността на всичко това, което се случи днес в парламента. От днес ние вече нямаме легитимен президент, така че гражданите трябва да изберат друг президент. Ще настояваме за предсрочни избори. Ще настояваме те да бъдат финансирани от партиите, участвали в изборите. В момента властта не принадлежи на никоя от страните. Нямаме функциониращ парламент”, заяви Влад Плахотнюк на пресконференция на 8 юни.

Междувременно Конституционният съд на Молдова излезе с трето решение за един ден.

„Да се обяви за противоконституционен Указът на президента на Република Молдова от 8 юни 2019 г. за назначаване на кандидат за поста министър-председател на Република Молдова. Това решение е окончателно, не може да се обжалва, влиза в сила от датата на приемането му и се публикува в Държавен вестник”, се казва в решението на Конституционния съд.

В допълнение, всички депутати, които са били в парламента на 8 юни, са изправени пред криминални обвинения и арести.

„Президентът получи информация за образуването на наказателни дела срещу депутатите от ПСРМ, всички те могат да бъдат арестувани за узурпация на властта”, заяви депутатът от социалистите Богдан Църдя.

Според президентската администрация обаче Конституционният съд е превишил правомощията си, поради което „в следващите дни ще бъде подадена жалба до Европейския съд по правата на човека с искане за констатиране на нарушение от страна на Конституционния съд и предприемане на подходящи мерки”, заяви съветникът на молдавския президент Максим Лебедински.

Решенията на Конституционния съд бяха коментирани от държавния секретар на Министерството на правосъдието Николай Ешану.

„Искрено се надявам, че официалната страница на Конституционния съд е хакната и ние сме свидетели на това как Конституционният съд гледа телевизия и обявява за неконституционни решенията на парламента, които, както разбрах, още не са написани в писмен вид”, пише държавният секретар на своята страница във „Фейсбук”.

А посолството на Руската федерация в Молдова призова политическите сили на страната да предотвратят дестабилизирането на ситуацията.

„Призоваваме всички отговорни политически сили на Република Молдова да предотвратят дестабилизирането на ситуацията в страната. Подкрепяме усилията на парламентарните партии да формират жизнеспособна коалиция и да създадат правителство, способно да осигури траен граждански мир и устойчиво развитие на Молдова в съответствие с общоприетите демократични норми”, се казва в доклада на руското посолство във „Фейсбук”..

Също така, посолствата на Руската федерация, ЕС и Съединените щати направиха едновременно изявления относно признаването на решенията, взети от депутатите на ПСРМ и на блока ACUM. В изявленията се посочва също, че депутатите имат пълното право да образуват нови държавни органи.

Демократите трябва само да отстъпят властта си с достойнство. Ще успеят ли?

Превод: В.Сергеев

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев