АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГУТЕРИШ: ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА Е СЕРИОЗНА ЗАПЛАХА, ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ ДЕЙСТВА БЪРЗО

Антонио Гутериш
06.06.2019 / 11:06

Ограничаването на глобалното затопляне, премахването на неравенствата между държавите и хората, гарантирането на правата на жените и преразпределянето на финансови ресурси са първите стъпки, които трябва да бъдат предприети за постигане на устойчиво развитие на планетата, коментира генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пред ТАСС на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

"Много ясно очертах позицията си, а именно, че изменението на климата е сериозна заплаха за всички нас и че не действаме достатъчно бързо, за да му се противопоставим", обясни ръководителят на световната организация.

"Ние губим това състезание. Но същите експерти показват, че все още е възможно да се ограничи глобалното затопляне до 1,5°C до края на този век, ако предприемем драстични мерки. Следователно възнамерявам да продължа да търся такива мерки", добави той.

"Необходимо е да се преодолее нарастващото неравенство както между, така и в рамките на държавите, защото съществуването на неравенство води до намаляване на доверието и влошава чувството за несправедливост. Глобализацията позволи на много хора да излязат от бедността, но този процес не е еднакво полезен за всички: бедните и уязвимите слоеве на населението плащат на първо място", обясни генералният секретар на ООН.

"Освен това, поради растежа на населението и степента на урбанизация в страните от глобалния регион, Южна Африка, инфраструктурата и енергийните доставки ще продължат да растат с огромни темпове", добави Гутериш.

Според него, около 60% от градските квартали, които се предвижда да бъдат построени до 2030 г., все още предстои да бъдат построени. Генералният секретар на ООН също така посочи необходимостта от повече усилия за гарантиране на правата на жените и момичетата.

"Все още не сме успели да постигнем всички цели, които сме си поставили, освен това усилията ни често се сблъскват с съпротива, а в някои случаи виждаме и увеличаване на неравенството между половете".

И накрая, необходимо е "да се преразпределят наличните финансови ресурси с оглед на целите за устойчиво развитие и да се осигури приток на трилиони, необходими за изпълнение на програмата за периода до 2030 г.", обясни Гутериш.

"Ще продължа да насърчавам действия в тази посока", коментира генералният секретар на ООН.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев