АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХОРАТА СЪС СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ МОГАТ ДА ЯДАТ ПО 2 ФИЛИИ И ПОЛОВИНА НА ДЕН

Мика Зайкова
06.06.2019 / 11:13

С решение на правителството от 1 юли се увеличава с почти 6 на сто пенсията за старост. Според икономиста Мика Зайкова, ако се отчете инфлацията реалното увеличение на социалната пенсия е 2,13 стотинки. Средната пенсия ще се увеличи с около 6 лв. Това е нищо, защото е под прага на бедност, коментира Зайкова в сутрешния блок на БНТ.

"Какво може да се купи със 132 лв.? Очаква се токът да се повиши с 3.5 процента, отоплението също. 53 процента от хората в България според ЕК не се отопляват, защото нямат пари за отопление. Освен това ще се увеличи и водата. Колко този човек може да отдели за храна - да си купи десет хляба, десет кофички кисело мляко, кутийка маргарин и евентуално лютеница. Ако говорим за месо - това ще бъде голям празник да си купи наденичка или нещо такова. Смятах, че човек трябва да яде по 2 филийки и половина на ден. Което е такава мизерия, толкова обидно", подчерта Мика Зайкова.

Според икономиста Стоян Панчев пенсионната система е в постоянен дефицит. Около 4 млрд. лв. от разходите за пенсии се доставят от други приходи на хазната. Ние сме в ситуация, в която на практика ще продължи да бъде така. Няма кой да плаща за пенсионната система, каза Панчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев