АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: ДЖОН КЕРИ ПРИЗНА РЕЗУЛТАТА ОТ РЕФЕРЕНДУМА В КРИМ, НО ПОИСКА ДА СЕ ПОВТОРИ

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери и министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров
06.06.2019 / 11:02

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери е признал, че резултатът от проведения през 2014 г. референдум в Крим отразява волята на жителите, но вместо публично да го признае, той тихомълком предложи да се проведе още един референдум по въпроса за присъединяването на полуострова към Русия.

Това разкри министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за руския новинарски сайт "РБК".

Лавров обясни, че топ дипломатът на Барак Обама се е съгласил с Москва, че референдумът в Крим през март 2014 г. е показал подкрепата на жителите за присъединяване към Русия. Но в същото време Кери е призовал Москва да повтори референдума в името на протокола.

"Няма да разкрия голяма тайна, ако кажа, че Джон Кери ми съобщи през април 2014 г.: "Всичко е ясно. Всичко се случи по начина, по който жителите на Крим искаха. Но заради формата проведете още един референдум", разкри Лавров.

"Ако вече разбирате всичко, защо хората трябва да гласуват отново?", попита Лавров.

Лавров, който е един от най-дълго служилите руски дипломати, заема поста от 2004 г., изрази надежда, че разкритието няма да засегне отношенията му с Кери.

"Надявам се, че Джон няма да ми се обиди", изтъкна руският дипломат и добави, че в мемоарите си Кери споделя някои подробности от двустранните разговори.

Лавров и Кери поддържаха добри отношения в периода 2013 и 2017 г. Двамата стоят зад споразумението през 2013 г. за унищожаването на сирийските химически оръжия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев