АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДФЗ Е ПРОВЕРИЛ БЛИЗО 20% ОТ КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ, НАЛОЖЕНИ СА САНКЦИИ ЗА НАД 10 МЛН. ЛЕВА

Държавен фонд "Земеделие"
30.04.2019 / 14:54

Държавен фонд "Земеделие" е направил проверка на близо една пета от къщите за гости, обяви на правителственото заседание министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

"И ако се установи, че имаме пропуски в отчетите, пропуски в ползването по предназначение от гледна точка на ангажимента, който е поет, ще бъдат налагани съответни финансови корекции или отново пълно възстановяване на сумата".

Порожанов информира, че в стария Програмен период 2007-2013 г. са направени 746 къщи за гости в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти. До момента са проверени над 110 къщи за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че при някои от имотите, които са рискови, ще бъдат проверени и строителите:

"Правят се съответно насрещни проверки в общините дали там са плащани съответните туристически данъци, дали са вписани в районните полицейски управления настанените лица, но това вече е в процес на работа. След направен анализ там, където има изведен по-голям риск, ще бъдат направени насрещни проверки и на изпълнителите и строителите на самите къщи за гости, така че да обхване в пълен обем тези обекти".

"Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно", заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките. Премиерът изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. Министър-председателят отбеляза, че се проверяват всички къщи. "Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не", добави премиерът.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев