АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВОИЗБРАНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА УКРАЙНА ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИ ИСКА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА МИРНИЯ ПРОЦЕС

Комикът  Володимир Зеленски лекува след победата на президентските избори в Украйна.
22.04.2019 / 09:29

Украинският комик Володимир Зеленски печели убедителна победа на президентските избори в страната в неделя, показват резултатите след обработване на около 80 процента от протоколите. Според тях за новия човек в политиката са гласували над 73 процента.

Опонент на 41-годишния Зеленски беше сегашният президент Петро Порошенко, който призна поражението си. За Порошенко са гласували около 24 процента от избирателите. Той обаче обеща да не напуска политиката и изрази готовност да помогне на Зеленски преди встъпването му в длъжност да навлезе в държавните дела.

Резултатите от изборите са огромен удар за Порошенко и израз на недоволството на избирателите от действащата власт.

На пресконференция в щаба си Зеленски заяви вчера, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната и че ще започне отново мирните преговори със сепаратистите.

„Ще продължим с преговорите от Минск, ще ги възобновим“, каза той. Според него най-важното е боевете със сепаратистите да спрат. Сред останалите му обещания е да върне обратно в родината им украинците, държани в териториите, контролирани от бунтовниците, и онези, които са в Русия.

Зеленски анонсира и че ще има персонални промени при водещите преговорите.

Конфликтът с проруските бойци в Украйна, който Зеленски иска да прекрати, започна през 2014 г. и доведе до около 13 000 жертви. Подписаното през следващата 2015 г. споразумение от Минск не успя да сложи край на сраженията.

Зеленски е актьор, който стана известен с ролята си на президент в телевизионно шоу. Предизборната му кампания беше изградена на антикорупционни послания и обещания за край на войната със сепаратистите в Донбас.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че след президентските избори „Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев