АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ОТЧЕТА НА СЕМ, РЕГУЛАТОРЪТ ИСКА НОВ ЗАКОН ЗА МЕДИИТЕ

СЕМ
10.04.2019 / 16:05

„България изпитва остра нужда от нов Закон за медиите, тъй като сегашният е остарял морално и технологично“. Това каза Бетина Жотева от СЕМ по време на дебатите в Народното събрание при гласуването на отчета на електронния регулатор.

„Нова евродиректива предвижда регулация и за интернет сайтовете“, обяви Жотева:

„Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма като вълна, отколкото това, което идва от телевизията и радиата, тъй като страшно много хора се информират само от интернет. Светът на информационните технологии, в който всеки един от нас е информационна агенция в социалните медии, сега също ще бъде под контрола на регулаторните органи“.

Парламентът единодушно прие отчета на СЕМ, а депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че към момента очакванията към СЕМ са нереалистични, тъй като регулаторът не може да налага журналистически стандарти.

Според Биков БНТ и БНР не могат да компенсират поведението на частните медии, които са преди всичко бизнес, а не отговорност:

„Според мен медиите към този момент не носят достатъчно отговорност и това не е критика. Това е съвет, защото колкото по-малко отговорност се носи, толкова по-ниско ще бъде доверието“.

„Обединени патриоти“ бяха най-критични в своите изказвания, като заявиха, че СЕМ трябва да контролира телевизиите, използващи субтитри в предавания, свързани със Северна Македония. Депутатът Красимир Богданов поясни:

„Езикът, на който се говори в тази държава, е регионална норма на българския книжовен език. В една голяма част от съвременните граници на РБ се използва именно този диалект и във връзка с това смятам за крайно неуместно централни български медии да продължават да използват субтитри, когато предоставят новини, свързани с Република Македония

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев